19 Mayıs 2024 Pazar

HDP: Son 17 yılda kaç maden işçisi yaşamını yitirdi

HDP Milletvekili Gülüm, Zongul'dakta kaçak maden ocağında yaşanan iş cinayeti üzerine, Bakan Selçuk'un yanıtlaması için verdiği önergede, son 17 yılda kaç maden işçisinin yaşamını yitirdiğini sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Zonguldak'ta madenlerde yaşanan iş cinayetlerine ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Gülüm, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yayınladığı raporda, 2019 yılında en az 1736 işçinin yaşamını yitirdiği, bu işçilerden 285'inin ezilme ve göçük nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisinin yer aldığını hatırlattı.  Gülüm, aynı raporda Zonguldak ve Şırnak'taki kaçak maden ocaklarının alarm verdiğine dikkat çekildiğini de hatırlattı.

30 Ocak'ta Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde, ruhsatsız işletilen maden ocağında gerçekleşen gökçükte 2 işçinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Gülüm, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ın, ocağın ruhsatlı iken kapatıldığını, daha sonra ruhsatsız olarak çalıştığının tespit edilip mühürlendiğini ancak yeniden kaçak olarak faaliyet gösterdiği yönünde açıklama yaptığını belirtti. Ayrıca Bektaş, açıklamasında "Allah bize de biraz daha akıl fikir versin. Biraz daha iş güvenliği kurallarını dikkate alarak çalışmayı nasip etsin" dediği de belirtildi. 

Gülüm, Bakan Selçuk'un şo soruları yanıtlamasını istedi: 

- Maden ocağında meydana gelen göçüğün nedeni nedir? İki işçinin hayatını kaybettiği göçükle ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

- Maden ocağı işletmesinin sahibi olduğu belirtilen O.A. hakkında başlatılan soruşturma hangi aşamadadır? O.A.'nın Türkiye'de işlettiği başka maden ocağı var mıdır?

- Maden ocağı ilk olarak ne zaman faaliyete girmiştir? İş sağlığı ve güvenliği bakımından gerekli denetimler ne sıklıkta ve en son ne zaman yapılmıştır? Denetimlere ait teftiş raporlarının sonuçları nelerdir?

- Türkiye'de son 17 yılda, kaç işçi yaşamını yitirmiştir? Bu işçilerin yıl, cinsiyet, yaş, yaşamını yitiriş şekli, iş kolu ve ile göre dağılımı nedir?"