24 Kasım 2024 Pazar

HDP sandık taşıma konusunda YSK Başkanı ile görüştü

Kürt illerinde 270 bin seçmeni kapsayan bölgede sandıkların taşınması için il, ilçe idareleri YSK'ya başvuru yaptı. YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşen HDP milletvekili Mithat Sancar ve YSK temsilcisi Mehmet Tirkayi, taleplerin kabul edilmemesini aksi halde seçimlere şaibe düşeceğini belirtti.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve partinin YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki, YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştü. Görüşmede, HDP'liler, Kürt illerindeki sandıkların taşınmasına ilişkin gelen taleplerin reddedilmesini istedi. 
 
Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Sancar, "Görüşmemizin tek konusu sandık birleştirme ve sandık taşınması olayıydı" dedi, bu uygulamaların seçim güvenliği ve seçimlerin adil işleyişi ile yakından ilgili olduğunu söyledi.
 
270 BİN SEÇMEN NAKLEDİLMEK İSTENİYOR
 
Sancar, şunları söyledi: "Elimizdeki bilgilere göre; bölge kentlerinde 18 ilden pek çok ilçe ve köyü kapsayacak şekilde sandık nakli ve sandık birleştirme talebi YSK’ya gelmiş. Bu talep idareden geliyor, valiliklerden, il seçim kurularından geliyor. Bu illerin tamamı Kürt bölgesindeki iller. Nakledilmek istenen seçmen sayısı toplam 270 bin olarak görünüyor. YSK bu talepleri dünden itibaren görüşmeye başlamıştı. Bir kaç ille ilgili kararını da almış görünüyor. Şu an bu taleplerle ilgili kurulun görüşmeleri devam edecek. İdareden gelen bu talepleri YSK görüşüp karara bağlayacak."
 
Alınacak kararın seçim sonuçlarını doğrudan etkileyeceğini ve seçimlerin şaibe altına gireceğini ifade eden Sancar, 250 bin seçmenin HDP oyları içindeki oranının ciddi bir oran olduğunu vurguladı. Sancar, "Eğer bu taşınan sandıklardaki seçmen nakledildiği yere gitmezse ki gitmeme ihtimali var veya korkup oyunu başka türlü kullanırsa seçim sonuçlarına çok ağır bir müdahale yapılmış olacaktır. 5 kilometre civarında bir mesafe olduğunu söylüyorlar ama orada 5 kilometre mesafenin ne anlama geldiğini ayrıca yöreyi bilenler daha iyi anlar" diye konuştu.   
 
GÜVENLİK GEREKÇESİ İNANDIRICI DEĞİL
 
Taşıma ve birleştirmeye gerekçe olarak "güvenliğin" ileri sürüldüğünü ancak çok yoğun operasyonlar ve çatışmaların olduğu 1 Kasım’da bile sandıkların taşınmadığını söyleyen Sancar, güvenlik gerekçenin inandırıcı olmadığının altını çizdi. 
 
Sancar, şöyle devam etti: "İdarenin bu talebi seçim sonuçlarına hükümetin müdahale etme isteğinden başka bir anlama gelmiyor. Sonuçları kendi lehine değiştirme hırsından başka bir gerekçe sahip değildir. O nedenle YSK’den bu talepleri reddetmesini istedik. Eğer YSK bu talepleri kabul ederse 24 Haziran seçimleri şimdiden şaibeli hale gelmiş olacaktır. Tıpkı 16 Nisan referandumundaki mühürsüz oylar gibi 24 Haziran seçimleri de bu ağır şaibeler altında gerçekleşecektir. İdare talep edebilir, YSK seçmenin hakkını korumakla görevlidir."
 
Cumhurbaşkanı adaylarına da bu konuda seslerini yükseltme çağrısı yapan Sancar, demokratik kuruluşların da sorumluluk almasını istedi. 
 
Bunun sadece HDP’nin sorunu olmadığını söyleyen Sancar, "Biz bu konuda herkesle ortak çalışma yürütmeye hazırız. Özellikle bu taşıma ve birleştirme kararı verilen köylerde seçim güvenliği açısından her türlü çalışmayı yapmak için çağrıda bulunuyoruz" dedi.