19 Nisan 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi: Kadınların özgürlük yürüyüşü tek adam sarayını yıkacaktır 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, "Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" sloganıyla sokaklardaydı. Kadın Meclisi, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Bingöl, Urfa gibi pek çok kentte eylemdeydi. 

Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran Mardin, Parti Sözcüsü Ebru Günay Batman'daki etkinliklere katıldı.

Onur Gencer'in İzmir İl Örgütü'ne yönelik ırkçı-faşist saldırısında katledilen Deniz Poyraz'ın doğduğu Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Tavuklu köyündeki yürüyüşe Pero Dündar, il yöneticileri ile birlikte çok sayıda katıldı. Burada "Jin jiyan azadî", "Şehît namirin" sloganları atan kadınlar adına Ayşe Acar Başaran, Kürtçe konuştu, mücadelenin süreceğini kaydetti.

GÜNAY: BU İKTİDARDAN HESAP SORACAĞIZ
Batman'da yapılan etkinliğe de Parti Sözcüsü Ebru Günay, Feleknas Uca, il yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı. Bugün bir kez daha Batman'da "Erkek-devlet şiddetine, savaşa ve yoksulluğa karşı karşı her yerdeyiz" diyen GÜnay, "Biz kadınlar yıllardır 25 Kasım'da alanlarda, sokaklarda erkek-devlet şiddetine karşı mücadele ediyoruz. Bu yıl da mücadele ettik, tekrardan sokaklardaydık. Edirne'den Hakkari'ye, Batman'dan İstanbul'a, Mardin'den Ankara'ya sokaktayız, her yerdeyiz ve birbirimizle dayanışarak omuz omuza kadın mücadelesini yükseltiyoruz. Bu süreçte çalışma yürüttüğümüz her yerde erkek-devlet çalışmalarımızı engellemeye çalıştı. Kadınların yürüyüşlerine, etkinliklerine, sloganlarına engel çıkardılar. Bu toplumun yarısı olan biz kadınlar bu iktidarın diz çöktüremedikleriyiz. Bu iktidardan hesap soracak olanlarız" dedi.

'İTAAT ETMİYORUZ'
Etraflarını saran polis ablukasına işaret eden Günay, Deniz Poyraz katledilirken seferber olmayan polisin, etrafı sardığını kaydetti. Kameralarla dolu Dersim'de Gülistan Doku'nun kaybedildiğini hatırlatan Günay, "Kadınların özgürlük yürüyüşünden korkuyorsunuz, eylemlerden korkuyorsunuz, biliyoruz. Çünkü kadınların özgürlük yürüyüşü tek adam sarayını sallayacak ve o sarayı yıkacaktır. Çünkü yürüyüşümüz sizin erkek iktidarınızı, koltuklarınızı devirecektir; bu topraklara baharı getirecektir. Kadınların özgürlük yürüyüşü Türkiye halklarına, kadınlara ve demokrasi güçlerine özgür bir geleceğin teminatı olacaktır. Bu nedenle kadın özgürlük yürüyüşünden korkun, önümüzde durmaktan vazgeçin, çünkü biz kadınlar susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Bunu da böyle bilin" diye konuştu.


'BAHARI İNŞA EDENLERİZ'
Günay, şöyle devam etti: "Başta Leyla Güven, Ayşe Gökkan olmak üzere Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata ve ismini sayamadığım bütün arkadaşlarımız içeride, bizler dışarıda ve her yerde kadınlar için mücadele etmeye, jin, jiyan azadî sesini yükseltmeye yılmadan, korkmadan söylemeye devam edeceğiz. Biz kadınlar bu toplumun yarısıyız. Bu toplumu ayakta tutan ve geleceği için baharı inşa edenleriz.

Bu 25 Kasım'da emek veren, çalışan, mücadele eden ve bundan sonra da durmadan mücadele edecek olan kadınlara selam olsun. Ayşe Gökkan'ın söylediği gibi 'Dünyaya cemre olarak düşen jin, jiyan, azadî, dünyanın tamamına kadınlar için baharı çoktan müjdeledi.'" Selam olsun o bahara! Erkek-devlet şiddetine karşı Şengal'den Afganistan'a, Diyarbakır'dan İstanbul'a, İzmir'den Ankara'ya, Hakkari'den Batman'a ve Mardin'e; dünyanın dört bir tarafında mücadele yürüten tüm kadınlara bir kez daha selam olsun."