16 Eylül 2024 Pazartesi

HDP kadın işçiler için Meclis araştırması istedi

2013-2017 yılları arasında 580 kadın işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti. Kadın işçilerin yüzde 90'ından fazlası sendikası, yüzde 75'i kayıt dışı. HDP milletvekili Danış, kadın işçiler için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
HDP Siirt milletvekili Meral Danış Beştaş, kadın işçilerin yaşadığı sorunların araştırılması ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
 
2013-2017 yılları arasında 580 kadın işçinin, iş kazalarında yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Beştaş, "Kadın işçiler, kimi zaman mevsimlik işçi olarak tarlalara götürüldükleri araçların kaza yapması sonucu, kimi zaman ev işçisi olduğu evin camını silerken düşerek yahut bir aracın altında ezilerek ya da işyerini basan bir erkek tarafından kurşunlanarak yaşamını yitirmekte, yitirmeye devam etmektedir" dedi.
 
Kadın işçilerin yüzde 90'ından fazlasının sendikasız ve yüzde 75'inin de kayıtdışı çalıştığını belirten Beştaş, "Ücretsiz aile işçiliği, ev eksenli üretim,  gündelikçilik, bakıcılık gibi kadın istihdamının yoğun olduğu alanlar da kayıt dışı çalışma biçimleridir. Hal  böyle olunca kadınların iş yaşamında maruz kaldıkları zorluklar ve işçi ölümleri görünmemekte, çoğunlukla  da görmezden gelinmektedir" diye belirtti.
 
İşçi ölümlerinin devlet tarafından görünmez olduğunu belirten Beştaş, "Özcesi toplumsal hayatta kadını yok sayan irade kadını iş yaşamında da görmemeyi/yok saymayı tercih etmektedir" dedi.
 
HDP milletvekili Beştaş, kadınların çalışma yaşamında yaşadıkları sorunların ve iş cinayetlerinin araştırılması için Meclis araştırması talep etti.