18 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP İstabul İl Eşbaşkanları belli oldu

HDP İstanbul İl 3. Olağan Kongresi'nde yeni yönetime seçilen il eşbaşkanlar Elif Bulut ve Erdal Avcı, partilileri selamladı. Bulut, 3 seçim geçirmiş il yönetimimizden aldığımız umutla, umut faşizmi yenecek umut dimdik ayakta" dedi. Avcı da "1 milyon 200 bin baş eğmez yoldaşımız var. Hiç kimse bize geri attıracağını sanmasın" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütünün 3. Olağan kongresi, "Umut ve Cesaretle Örgütlenelim Faşizmi Yenelim" şiarıyla Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Kongreye HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hüseyin İldan, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) MYK üyesi Kanber Saygılı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş'ın yanı sıra bir çok HDP Milletvekili ve kurum temsilcisi katıldı.

Kongrenin bulunduğu alana giden yollar polis tarafından ablukaya alınırken, belirli noktalara TOMA yerleştirildi. Salon girişimde birçok dilden "Hoş geldiniz" pankartı asıldı.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarının seslendirdiği şarkılardan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimde, Suruç Katliamı da olmak üzere bir çok toplumsal olay ele alındı ve HDP'nin kuruluşa giden süreç anlatıldı.

'DÜN VARDIK, BUGÜN VARIZ, YARIN VAR OLACAĞIZ'
Divan Seçiminden önce konuşma yapan HDP İstanbul İl Yöneticisi Başkanı Cengiz Uzuner, havanın bile kurşun gibi ağır olduğu bir dönemden geçildiğini vurgulayarak "Gezi'nin, Gazinin, 77 1 Mayıs'ın mirasçıları, Sur'u, Cizre'yi, Nusaybin'i unutmayan yoldaşlar hoş geldiniz. Daha dün, milletvekillerimiz kongreye çağrı yaptıkları İstiklal Caddesi'nde ablukaya alındı. O ablukayı dağıtmaya gelenlere selam olsun, her şeye rağmen her koşulda mücadele için pedal çevirmeye devam ediyoruz. Dün vardık, bugün varız, yarın var olacağız" diye konuştu.

'REHİN TUTULAN TÜM YOLDAŞLARIMIZDAN ADLIĞIMIZ GÜÇLE KAZANACAĞIZ'
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm başkanlığında Salim Kaplan, Arife Çınar, Emre Pekgönenç, Merve Öztep divana seçildi. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm şu konuşmayı yaptı:

"HDP direniş tarihinin mirasıdır, milyonlarca insanın iradesi bu mirastır. HDP Kadın Meclisleri olarak erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi büyütüyoruz, kadınlarla birlikte kazanımlarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Kayyumlara diyoruz ki, eş başkanlık sistemimiz mor çizgimizdir asla vazgeçmeyeceğiz. İçeride dışarıda, barışın sesini yükseltmeye devam edeceğiz ve savaşı savunan erkek egemen sisteme karşı kadının sözü olmayı sürdüreceğiz. Savaş politikasıyla kayyumların meşrulaştırılmasını kabul etmiyoruz. Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş olmak üzere cezaevinde rehin tutulan tüm yoldaşlarımız aldığımız güçle diyoruz ki, kazanacağız mutlaka kazanacağız." 

'ÖRGÜTLÜ BİR HALKI HİÇBİR KUVVET YENEMEZ'
Gülüm'ün ardından söz alan HDP İl Eşbaşkanı Esengül Demir, iki buçuk yıllık başkanlığı sürece çokça birikim kazandıklarını belirterek, "Buradan bizimle birlikte özgürlük mücadelesi veren yoldaşlarıma teşekkür ediyorum. Mücadelede bir çok yoldaşımız tutukladı, ilçe binalarımızın dışında basın açıklaması yapmamız bile istenilmedi. Her şeye rağmen faşizme karşı halkımızın sesini yansıtmaya çalıştık" diye kaydetti.

İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek ise, "Kongreler mücadele sorunlarımızı tartışma yerlerimizdir. Verdiğimiz emek bizlerin değil, onlarca yıllardır bu topraklarda mücadele demokrasi mücadelesi verenlerin emeğidir. Bizler bu emeği layıkıyla taşımaya çalıştık. Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez, ne mutlu ki biz örgütlü bir halkız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin konuşmaları sonrasında faaliyet ve mali rapor oylandı. 

YENİ İL EŞBAŞKANLARI BELLİ OLDU
Daha sonra Divan tarafından, yönetim asil ve yedek üyeleri, disiplin Kurulu asil ve yedek üyeleri ile önerilen eşbaşkanlar Elif Bulut ve Erdal Avcı sahneye çağırıldı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, oylama öncesi İstanbul yönetimine önerilen isimlere başarı diledi.

HDP İstanbul 3. Olağan Kongresi'nde gerçekleştirilen oylama sonucu yeni İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı oldu. Seçimlerin ardından yeni il eşbaşkanları kitleyi selamladı.

'1 MİLYON 200 BAŞ EĞMEZ YOLDAŞIMIZ VAR'

Salonun coşkusu ve heyecanının kongreye yandığını belirten Elif Bulut, eski yönetime teşekkür etti ve ekledi: "Zorlu dönemde olağanüstü çabayla 3 seçim geçirmiş il yönetimimizden aldığımız umutla, umut faşizmi yenecek umut dimdik ayakta. Kadınlar umuttur, umut dimdik ayakta çünkü HDP bir kadın partisi olarak yola çıktı."

Yorucu ama bir o kadar moralli bir süreç yaşadıklarını söyleyen Erdal Avcı, kendilerine miras bırakıldığına dikkat çekildi ve devam etti: "Katılımı azaltmak, coşkumuzu kırmak isteyen zihniyet bugün başarılı olduğunu zannediyorsa yanılıyorlar. 1 Milyon 200 bin baş eğmez yoldaşımız var. İlçedeler, mahalledeler. Yaşamın her alanındalar. Biz onlara gideceğiz. Hiç kimse bize geri attıracağını sanmasın."