26 Nisan 2024 Cuma

'Hastaneler halkındır, kapatılamaz'

Hastanemi Açın Platformu, yıkılacağı söylenen Ankara'Daki Dışkapı Hastanesi önünde eylem yaptı, "Hastaneler halkındır, kapatılamaz" dedi.

Ankara'da bulunan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kadın Doğum Hastanesi'nin yıkılmak istenmesine karşı eylem yapıldı.

BAYTEMÜR: VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
Hastanemi Açın Platformu (HAP), Dışkapı Hastanesi önünde yaptığı eyleme, sağlık emekçileri, siyasi parti temsilcileri de katıldı. "Hastaneler halkındır, kapatılamaz" pankartının açıldığı eylemde söz alan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, Etlik Şehir Hastanesi'nin açılmasının ardından kapatılmayacağı Sağlık Bakanı tarafından ilan edilen beş hastanenin fiilen kapatıldığını duyurdu. Bu hastanelerden biri olan Dışkapı Hastanesi'nden yoksul halkın faydalandığını belirterek, "Kapatılmaması çabası içindeyiz" dedi.

CANDAN: HASTANELERİMİZ YIKILMAMALI, YENİLENMELİ
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan basın metnini okudu. "Kısmen taşınan" hastanelere verilen zararları sıralayan Candan, "Ancak belli ki mevcut hastanelerimize verilen tüm zararlar Etlik Şehir Hastanesi'nin hizmet alım garantilerine yetmemiş, hedeflenen doluluk oranına ulaşılamamış olacak ki saldırılar devam ediyor" diye konuştu.

Candan, Dışkapı ve Sami Ulus Hastanelerinin 15 Şubat'a kadar boşaltılacağı söylemlerinin; hekimleri, sağlık emekçilerini ve kolay erişebildikleri için bu hastaneleri tercih eden hastaları tedirgin ettiğini söyledi. Hastanelerin eski olduğu gerekçesiyle yıkılmak istenmesini eleştiren Candan, "Binaların eskimiş ve bakımsız olması tabi ki hastaların, sağlık çalışanlarının, halkın değil, yıllardır 'nasıl olsa şehir hastanesi yapıyoruz, buraları yıkacağız' diyen siyasi iktidarın suçudur. Bizler Hastanemi Açın Platformu olarak hep söyledik, hastanelerimize yatırım yapılmasını ve yenilenmesini istiyoruz. Aynı zamanda bunun için hastanelerin yıkılmasının gerekmediğini, tarihi kimlikleri korunarak restore edilebileceklerini, modernize edilebileceğini, güçlendirilebileceğini ve bunun çok daha az maliyetle ve sağlık hizmetleri korunarak yapılabileceğini de biliyoruz" dedi.

Mevcut hastaneleri yok etmek ve kent rantı yaratmak hevesinden vazgeçmeyen bir siyasi iktidar ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Candan, "Seçimin hemen öncesinde yangından mal kaçırır gibi en önemli hastanelerimizi boşaltıp yıkmanızı iyi niyetli bulmuyor, reddediyoruz" diye ekledi.

İLHAN: HASTALARIN SAĞLIK HAKKINI SAVUNUYORUZ
HAP Sözcüsü Dr. Bayazıt İlhan, hastaların sağlık hakkını savunduklarını söyledi, yıkılmak istenen Dışkapı ve Sami Ulus hastanelerinin yenilenmesini istedi. İlhan, "Hekimlerimizin, hemşiresinden teknisyenine yemekhane personeline kadar sağlık çalışanlarımızın, işsiz bırakılmasını, geleceksiz bırakılmasını kabul etmiyoruz. Hastanemize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

'İŞSİZ KALDIK'
11 yıldır Dışkapı Hastanesi yemekhane bölümünde çalışan bir işçi de şehir hastanelerinin açılması sebebiyle yemekhane bölümünde çalışan binlerce kişinin işsiz kaldığını söyledi. Dışkapı Hastanesi tamamen kapanınca işsiz kalacaklarını belirten işçi, "Hastanemizin yıkılmasını istemiyoruz. Sağlık haktır satılamaz" dedi.

Dışkapı Hastanesi'nden hizmet alan bir hasta da, hastanelerin yıkılmak yerine tadilat yapılmasını istedi. "Boyasını yapın, camı kırıksa camını takın. Bizim doktorlarımızın, hemşirelerimizin, sağlık emekçilerinin hakkını yemeye kimin hakkı var? Ben halkım sen seçilerek beni temsil etmeye gelmişsin sen bana uyacaksın. Ben şu avlunun içinde hizmet alıyorum. Şehir hastanesi labirent gibi doktorlar kendileri ameliyathaneleri bulamıyorlar. Para için bunlar yapılmaz. Benim vergimle yapılan hastaneleri yıkamazsınız" diye konuştu.

Hastanesi hekimlerinden ve TTB Merkez Konseyi eski üyesi Dr. Deniz Erdoğdu da hastanelerin yıkılmasına karşı çıktıklarını bunun bir sağlık hakkı mücadelesi olduğunu vurguladı.