25 Nisan 2024 Perşembe

Halktan, emekten yana bütçe için mücadele çağrısı

2023 bütçesinin seçim, savaş ve din odaklı olduğunu kaydeden KESK Amed Şubeler platformu emekçiler başta olmak üzere kamuoyunu, "halktan, emekten yana bütçe" için mücadeleye çağırdı.

2023 yılı Merkezi Bütçe görüşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen KESK Amed Şubele Platformu, bu bütçenin 2023 yılı seçim bütçesi olduğunu kaydetti. SES Yenişehir ilçesinde bulunan şube binasında "Halktan ve emekten yana bütçe istiyoruz" şiarıyla düzenlenen toplantının basın metnini Tüm Bel-Sen Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık okudu.

TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Yanık, "Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin iddiasının aksine 2023 bütçesi de diğer bütçeler gibi enflasyonist bir bütçedir. İktidarın ajandasına uygun rakamları açıklamakla görevlendirilen TÜİK rakamlarına göre Ekim enflasyonu yüzde 85,5, ENAG'a göre ise yüzde 185,3'tür. TÜİK rakamları doğru ise 2023 yılı yeniden değerlendirme oranının neden yüzde 122,9 olarak belirlendiği sorusunu her vatandaşımız iktidara sormalıdır. Memurun, işçinin, emeklinin, asgari ücretlinin maaşını hesaplarken TÜİK enflasyon oranını esas alan iktidar kendi alacağına sıra gelince her nedense TÜİK rakamlarını esas almamaktadır" dedi.

Bütçenin savaşa harcandığının altını çizen Yanık, aynı zamanda din hizmetlerine ayrılan payın 2023 bütçesinde yüzde 117 artırılmasının toplumsal ilişkilerin ve yaşam tarzlarının dinsel referanslarla şekillendirileceğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Yanık emekçiler başta olmak üzere kamuoyunu "halktan emekten yana bütçe" için birlikte mücadeleye çağırdı.