21 Mayıs 2024 Salı

Halk can, AKP yine rant derdinde

AKP deprem vergisiyle yıllarca halkı soydu. Şimdi de Elazığ depremini "ranta" çevirmenin derdinde. İstanbul'da aylığı 12 bin dolara köşk kiralayan Kızılay Başkanı attığı ilk mesajda, halktan para istedi. Tepkiler üzerine mesajını sildi.

1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos Marmara depreminin ardından dönemin DSP hükümeti tarafından deprem vergisi uygulamaya sokuldu.  26 Kasım 1999'da çıkarılan 4481 sayılı Kanun ile Ek Gelir, Ek Kurumlar, Ek Emlak ve Ek Motorlu Taşıtlar vergisi getirildi. "Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi" adı altında iki yeni vergi de konuldu. Bülent Ecevit hükümeti bu vergiyi "geçici" olarak belirlemişti.

AKP 2002 yılında hükümet olduktan sonra da bu vergiyi halktan almaya devam etti. 2003 yılında özel işlem vergisi kaldırıldı ancak özel iletişim vergisi kalıcı hale getirildi. Bu vergi 2019 yılı için cep telefonu kullanan abonelere konuşma ücretinin yüzde 25'i, yeni abonelere ise 65 lira olarak yansıyor.

Eylül 2019 tarihine göre halktan 66 milyar 143 milyon lira toplandı. Bu büyük bütçenin tek bir kuruşu bile halk için kullanılmadı.

Elazığ'da dün gece meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından da AKP ve Kızılay'ı para derdine düştü. Kızılay'ın Başkanı Kerem Kınık, "Gün dayanışma günü diyerek halktan para istedi.  Gelen tepkiler üzerine söz konusu tweet'ini sildi. Ardından da "Devletimiz güçlüdür ve tüm yaraları saracaktır" açıklamasını yaptı. 

Depremi yine ranta çevirmek isteyen AKP ve Kızılay'ı kısa bir süre önce İstanbul'da kiraladığı boğaz manzaralı köşk ile gündeme gelmişti. İstanbul Genel Başkanlık Makamı için kiralanan binanın aylık kirası 12 bin dolar.