26 Nisan 2024 Cuma

Haklarını isteyen taşeron işçileri için çağrı

Taşeron işçilerin durumuna ilişkin Meclis Genel Kurulunda konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni; kamuda çağrı merkezi çalışanları, belediye şirket çalışanları, sosyal tesis çalışanları, PTT çalışanları, TELEKOM çalışanlarının sadece birkaçı olduğunu kaydetti ve taşeron çalışanların kadro talebinin derhal karşılanmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel kurulunda, kamudaki taşeron işçilerin durumuna ilişkin konuştu. Binlerce kişinin aynı işi yapmasına rağmen aynı haklara sahip olmadığının altını çizen Çepni, "Zaten ülkede son derece ağır bir çalışma koşulu var, insanlar aldıkları ücretle geçinemez durumdalar, bankalara mecbur durumdalar fakat bir de böylesine taşeron çalışma koşullarına mahkum insanlar var. Şimdi, iktidar 'İş buldunuz daha ne istiyorsunuz? Nankörlük yapmayın' derken işte bu taşeron, güvencesiz çalışmaya güvenerek söylüyor yani iktidar için, iş bulmuşsa, karnında ekmek varsa onun için yeterlidir, gerisini isteyen nankördür" dedi. Onbinlerce taşeron işçisinin bunu reddettiğini kaydeden Çepni, "AKP'nin iktisadi büyüme edebiyatı işte böylesi çalışma koşulları üzerinde yükseliyor. Güvencesiz çalışma, taşeron çalışma koşulları üzerinde AKP ekonomisi büyüyor. Yol, köprü, beton ekonomisi AKP'nin alametifarikası ama işte böyle çalışma koşulları üzerinde şekilleniyor" ifadelerini kullandı.

İnşaat mühendisleri, harita mühendisleri, kalite kontrol mühendisleri ve teknikerlerin Karayollarında danışmanlık işçisi olarak çalıştırıldığını; AKP'nin en çok övündüğü tünellerde, köprülerde, viyadüklerde ve yol çalışmaları başta olmak üzere en ağır şartlarda çalışmalarına rağmen aynı biçimde kadrolu olan çalışanların sahip olduğu haklara sahip olmadıklarını söyleyen Çepni, "Bu insanlar kadro istiyorlar, bu insanlar haklarını istiyorlar; AKP'den yardım istemiyorlar, AKP'ye mahkum değiller, sadece kendilerinden çalınmış haklarını istiyorlar yani kendilerinin emekleri üzerinden kendilerine saltanat kuranlara  karşı taleplerini dile getiriyorlar. Örgütsüzlük, devlet sendikacılığı, ucuz iş gücü,  güvencesizlik neoliberal politikaların, AKP'nin, sermayenin dönem politikasıdır, krize bulduğu çaredir. Bunun karşısında işçi sınıfı taleplerini elbette yükseltecek ve elbette kendi sendikalarında, sınıf sendikalarında örgütlenmeye devam edecek" dedi.

Çepni son olarak şu çağrıyı yaptı: "Kamuda çağrı merkezi çalışanları, belediye şirket çalışanları, sosyal tesis çalışanları, PTT çalışanları, TELEKOM çalışanları sadece birkaçı. Bu çalışanların kadro talebi derhal karşılanmalıdır."