24 Kasım 2024 Pazar

Hakkari'de sandıkların 3'te 1'i taşınacak

Hakkari Valiliği 24 Haziran seçimlerinde 134 köy ve mahalledeki sandıkların 38 yere taşınıp birleştirilmesi için YSK?ya başvuru yaptı. Bu 3 seçmenden birinin başka bir yerde oy kullanması anlamına geliyor. HDP?nin YSK temsilcisi Tiryaki, "sandığa doğrudan müdahale" yorumu yaptı.
Hakkari Valiliği ve İl Seçim Kurulu, sandık birleştirme ve taşıma ile ilgili son yasal düzenlemenin ardından Yüksek Seçim Kurulu'ndan sandıkları birleştirme talebinde bulundu. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapılan başvuruda Hakkari’deki 134 köy ve mahalledeki sandığın 35 yere taşınıp birleştirilmesi istendi. Bu yaklaşık 50 bin seçmenin taşınması anlamına geliyor.
 
24 Haziran seçimleri öncesi Meclis’te kabul edilen düzenleme ile vali veya il seçim kurulu başkanına, seçimden bir ay önce sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına, sandık bölgelerinin birleştirilmesine, muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesi ile seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesine karar verme yetkisi tanındı. Bu konuda son söz de Yüksek Seçim Kurulu’na bırakıldı.
 
134 KÖY VE MAHALLE 38 YERE TAŞINIP BİRLEŞECEK
 
Gazete Duvar'da yer alan habere göre, yapılan düzenlemenin ardından ilk talep HDP’nin yüzde 80-85 oranında oy aldığı Hakkari için geldi. Hakkari Valiliği ve Hakkari İl Seçim Kurulu’ndan YSK’ya yapılan başvuruda 134 köy ve mahalledeki seçmenin 38 yerde taşınarak birleştirilmesi istendi. YSK başvuurlarında teklifin kabulü halinde seçmenlerin mağdur olmaması için Hakkari Valiliğince kiralanacak araçlarla taşıma yapılacağı ifade edildi.
 
SEÇMENİN 3’TE 1’İ TAŞINACAK
 
YSK’nın 16 Nisan referandumundaki sandık ve seçmen sayısı verilerine göre Hakkari’de 53 mahalle, 126 köy olmak üzere toplam 179 yerleşim yeri bulunuyor. YSK’ya yapılan başvuruya göre bunlardan 17 mahalle ve 107 köyde sandıklar 1 kilometre ile 20 kilometreye varan farklı uzaklıklardaki yerleşim yerlerine taşınacak. Bu yaklaşık 160 bin seçmeni bulunan Hakkari’de 50 bin üzerinde seçmenin taşınması anlamına geliyor. Uzak noktalara taşınacak sandıklara seçmenin ulaşımını sağlamak için de yüzlerce aracın kiralanması gerekecek.
 
Hakkari Valiliği’nden YSK’ya giden yazıda, sandıkların birleştirilmesi ve birleştirilen sandıklarda karma sandık uygulaması talebine gerekçe olarak “il genelinde vatandaşların hiçbir baskı altında kalmadan hür iradelerini sandığa yansıtabilmelerini temin etmek” iddiası öne sürüldü.
 
Sandık taşıma ve birleştirme talebinde son söz YSK’nın. YSK’nın yapılan başvuruları 24 Mayıs’tan önce sonuçlandırması bekleniyor.
 
‘BU TALEP GÜVENLİK İLE AÇIKLANAMAZ’
 
Başvuruda yer alan “Vatandaşların hiçbir baskı altında kalmadan hür iradelerinin sandığa yansıtabilmesini temin” ifadesine HDP’nin YSK temsilcisi Mehmet Tiryaki tepki gösterdi. Tiryaki, güvenlik gerekçesiyle sandık taşıma talebinin yasal dayanağı bulunduğunu ama gerekçedeki bu ifade ve taşınmak istenen alanın genişliğine bakıldığında talebi güvenlik ile açıklamanın çok mümkün olmadığını söyledi.
 
‘BİR KÖY İÇİN 40 MİNİBÜS GEREK’
 
Taşınmak istenen sandık ve seçmen sayısının “çok büyük” olduğunu söyleyen Tiryaki, şöyle dedi: “500-1000 seçmenli yerler var. İnsanlar 20 kilometreye varan uzaklıkta yerlere taşınmak isteniyor. Sadece 400-500 seçmenli tek bir yerdeki seçmenin taşınması için en az 40 minibüs gerek. Bu köylerde bu kadar minibüs yok. Yaşlı, hasta, hamile kişiler dikkate alındığında sandığa ulaşmada güçlük yaşatacak bir durum. Burada başka niyetleri düşünmemek için fazla saf olmak gerek. Seçmenlerinin yüzde 80-85’inin HDP’ye verdiği bir ilden bahsediyoruz. Bu sandık taşıma kararı sonrası seçmenlerin yüzde 20’sinin sandığa gidememesi doğrudan seçim sonuçlarına müdahale etmek olacaktır."