26 Nisan 2024 Cuma

Haber-Sen emekten yana bütçe talebini yineledi

Bütçeye ilişkin açıklama yapan Haber-Sen, sermayeden değil halktan emekten yana bir bütçe istediklerini kaydetti ve tüm kamu emekçilerini mücadeleye çağırdı.

KESK'e bağlı Haber-Sen, "İnsanca yaşayabileceğimiz bir bütçe istiyoruz" şiarıyla Ankara'daki genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Temel ihtiyaçları, okul masraflarını karşılamanın imkansız hale geldi belirtilen açıklamada, kışın kapıya dayanmasıyla birlikte elektrik-doğalgaz faturalarının işçi ve emekçilerin kabusu olduğunu yaptı.

Açıklamada, "Maaş artışlarımız sanal TÜİK enflasyonuna göre hem de altı ay geriden yapılıyor. Yapılan sözde artışlar da daha cebimize girmeden adaletsiz gelir vergisi dilimleri ile geri alınıyor. Mali, sosyal, özlük haklarımız her geçen gün geriye doğru gidiyor; güvencesiz istihdam politikaları sonucunda çalışma yaşamında onlarca parçaya bölündük" denildi.

Bütçeyi oluşturanların hem dolaylı hem dolaysız vergilerin halktan toplandığı kaydedilen açıklamada, "Zenginlere, patronlara 'muafiyet', 'istisna', 'teşvik', 'vergi indirimi', 'vergi affı', 'vergi barışı' olarak aktarılıyor. Yıllardır adeta birbirinin kopyası sermayeden yana bütçelerle oyalanıyoruz; kamu emekçilerinin, emeklilerin, işçilerin, gençlerin, kadınların, halkın bütçe hakkı yok sayılıyor. Bugüne kadar biz emekçilerin, 'Emekten, Halktan Yana Bütçe' talebi, 'bütçe imkanlarımız kısıtlı' denilerek görmezden geliniyor" ifadeleri kullanıldı.

Tüm kamu emekçilerinin "sermayeden değil; halktan, emekten yana bütçe" talebini yükseltmeye ve ortak mücadeleye çağrıldığı açıklamada, "Nitekim PTT, TRT, RTÜK ve CİB de çalışan emekçilerinde aldığı maaşlar günden güne eridi. Aynı zamanda ülkenin nüfusu artmasına rağmen kurumlarımıza yıllardır personel alımı gerçekleştirilmiyor" denildi.

2023 bütçesinden basın yayın iletişim ve posta emekçilerinin taleplerini karşılayacak bir bütçe olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şu maddeler sıralandı:
🔹"İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) personel alımına son verilerek, güvencesiz çalışanlar koşulsuz kadroya alınmalıdır. ÇSGB yaptığı kadro çalışmasıyla PTT'yi de katmalıdır.
🔹 PTT'nin Varlık Fonu'ndan çıkarılarak tekrardan Meclis ve Sayıştay denetimine tabii tutulup, nitelikli kamu hizmeti verir hale getirilmesi gerekmektedir.
🔹Talebimiz olan 3600 ek gösterge uygulamasının kapsamı genişletilmeli mutlaka PTT çalışanları için de hayata geçirilmelidir.
🔹Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel uygulamasından vazgeçilmeli, TRT' de kadrolu personel uygulamasına devam edilmelidir. ÖHT'li emekçiler de kadroya alınmalıdır."

Açıklama, şöyle devam etti: "Biz Haber-Sen olarak yıllardır iktidarda kimin, kimlerin olduğuna aldırmaksızın bunun mücadelesini veriyoruz. En başından beri bu ülkenin iktidarlarının kapı kulu olmayı reddeden, kendini iktidarların memuru değil, halkın kamu emekçisi olarak görenlerin mücadele örgütü olarak sadece kendimiz için değil, herkes için halktan, emekten yana bir bütçe istiyoruz."