4 Mayıs 2024 Cumartesi

'Güvenlik soruşturması kalıcılaştırılıyor'

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç, Meclis'e sunulan yeni yasa teklifiyle güvenlik soruşturması uygulamasının kalıcılaştırılmak istendiğini ifade ederek, "24 Haziran sonrası inşa edilen yeni rejim için yeni bir kamu rejimi oluşturuluyor. Bu yeni kamu rejiminde de barıştan, emekten, demokrasiden yana olanlar devre dışı bırakılıyor" dedi.

Ankara Tabip Odası ve KESK Ankara Şubeler Platformu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen güvenlik soruşturmalarından dolayı görevlerine başlayamayan sağlık emekçileriyle ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç, bazı özgünlükler taşıyan kamu hizmetleri ile emniyet, asker ve tutukevlerinde çalışacak personel hakkında yapılan güvenlik soruşturmasının OHAL'den sonra tüm kamu personellerine uygulanan bir yönteme dönüştüğüne dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını hatırlatan Karakoç şöyle devam etti: "29 Kasım 2019 tarihli Anayasa Mahkemesi kararı ile güvenlik soruşturmalarına dayanak maddesi ortadan kaldırılmıştır. Ancak bu hukuki engelin kalkmasına rağmen güvenlik soruşturmaları nedeniyle işlerinden, mesleklerinden, hastalarından uzaklaştırılan meslektaşlarımızın atamaları yapılmamıştır. Demokrasiden, emekten, barıştan ve eşitlikten yana olan biz emek ve meslek örgütleri hükümeti, kamu otoritesini, Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararını uygulamaya, meslektaşlarımızın atamalarının yapılması, görevlerine başlatılmaları yönünde ivedilikle adım atmaya çağırıyoruz."

Karakoç güvenlik soruşturmalarını yeniden düzenleyen yeni torba yasa teklifiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Anayasa Mahkemesi kararının temel hak ve özgürlükler çerçevesinde alınmadığını, yapılan uygulamanın kişisel verilerle ilgili olmasından dolayı kamu otoritesine düzenleme yapılması mesajı verildiğini ifade eden Karakoç şunları söyledi: "24 Haziran sonrası yeni bir rejim kuruluyor ve bu rejime uygun da bir kamu rejimi oluşturulmaya çalışılıyor. Barıştan, emekten, eşitlikten yana olan, toplumsal muhalefette aktif olarak çalışanlar bu yeni rejimde devre dışı bırakılıyor. Güvenlik soruşturması basitçe ele alabileceğimiz bir konu değil."

Tamamen kadrolaşmaya yönelik bir sürecin yaşandığını, ülkede sınavlara, seçimlere güvenin zaten yitirildiği söyleyen KESK Ankara Şubeler Platformu Yürütme Kurulu Üyesi İsmet Meydan, "Ezkaza sınavları geçip okulunu bitiren çocuklarımız bu defa güvenlik soruşturmalarıyla karşı karşıya kalıyor. Anayasa Mahkemesi kararının bir an evvel uygulanmasını, güvenlik soruşturması uygulamalarında tümüyle vazgeçilmesini talep ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.