28 Mart 2024 Perşembe

Gülistan Doku için nöbet 20'nci gününde

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamaması üzerine Tunceli Adliyesi önünde başlayan oturma sürüyor. Aile 20 gündür adliye önünde adalet mücadelesi yürütüyor. Bu arada Gülistan'ın ablası Aygül Doku'ya, kız kardeşinin kaybolmasından sorumlu tutulan Zeynal Abarakov'un üvey babası Engin Yücer'i tehdit etttiği iddiasıyla 6 ay hapis cezası verildi.

Dersim'de 5 Ocak 2020'den bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun ailesinin Tunceli Adliyesi önünde başlattığı oturma eylemi 20'nci gününde. Aile, Doku'nun kaybolmasında baş şüpheli olarak görülen Zaiynal Abarakov'un üvey babası Engin Yücel'in şikayeti üzerine "mala zarar vermek" gerekçesiyle Aygül Doku hakkında açılan davanın duruşması sonrası adliye önüne geldi.

ANNE DOKU: ADALET İSTİYORUM
Kızlarının kaybolmasından bu yana hayatın kendileri için "zindana" dönüştüğünü belirten anne Bedriye Doku, "Kızımın başına ne geldi? Ne olur doğruyu söyleyin. Benim canım can değil mi? Adalet istiyorum" diye haykırdı.

Baba Halit Doku ise, "Türkiye'de adalet yok. Adalet olmuş olsaydı 2 yıldır kızımı bulmak yerine, kalkıp kırılan süpürge makinesi için bizlere ceza kesmezlerdi" diyerek, kızı Aygül Doku'ya verilen cezaya tepki gösterdi.

Bu arada Dersim Kadın Platformu üyeleri aileye destek ziyaretinde bulundu.

GÜLİSTAN'IN ABLASINA HAPİS CEZASI
Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku ile Gülistan'ın kaybolmasından sorumlu tutulan Zaiynal Abarakov'un üvey babası polis Engin Yücel hakkında açılan davanın duruşması görüldü. Abla Doku ile Yücel'in karşılıklı birbirinden şikayetçi olduğu davada; Yücel'in evini taşıması sırasında yaşanan olaylar nedeniyle abla Doku "tehdit, hakaret ve mala zarar vermekle" suçlanıyor. Yücel ise, "hakaret" ve Gülistan Doku'ya ait olduğu belirtilen intihar mesajlarını sosyal medyada yayması nedeniyle "kişisel verileri izinsiz kaydetmek ve yaymakla" suçlanıyor.

Tunceli 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Aygül Doku'nun avukatları ile Doku'nun babası katıldı. Engin Yücel ve avukatı ise duruşmaya katılmadı. Savcı, mütaalasında Doku ve Yücel'in cezalandırılmasını istedi.

Doku'nun avukatı Fatma Kalsen, Yücel'in üzerine atılı suçlardan cezalandırılmasını, müvekkilin ise beraatine karar verilmesini istedi.
 
'HAKARETTEN' BERAAT
Gülistan'ın kaybolmasının baş şüphelilerinden olan ve delillere karartarak, çarpıtan polis Ergin Yücel hakkında "Aygül Doku'ya hakaret etmekten" beraat verildi. Mahkeme, "Kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde kaydetmekten" ise Yücel'e 1 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, daha sonra "sanığın geleceği üzerindeki etkide bulunacağını" öne sürerek cezayı 10 aya indirdi. Mahkeme, cezayı ardından erteleyerek cezasızlıkla ödüllendirdi.

Mahkeme, Yücel'e "Doku'ya ait kişisel verileri hukuka aykırı bir biçimde ele geçirmek veya yaymak" suçunda ise 2 yıl ceza verdi. Mahkeme bu cezayı da 1 yıl 8 aya düşürerek, erteledi.

DOKU'YA CEZA
Mahkeme, Aygül Doku'ya Engin Yücel'i "tehdit etmekten" 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, cezayı 5 aya düşürerek, erteledi. Mahkeme, ayrıca abla Doku'ya "hakaret" gerekçesiyle bin 740 TL, "mala zarar vermekten" ise bin 500 TL para cezası verdi. Adli para cezalarında da hükmün açıklanması geriye bırakıldı.