18 Nisan 2024 Perşembe

Getir işçileri işten atmalara tepki gösterdi

Emeğin Gücü Derneği'nin çağrısıyla Getir'in Levent'te bulunan merkezi önünde toplanan motokurye işçileri, haksız sebeplerle işten çıkarılan Getir motokuryelerinin işe iadesini istedi. İşçiler, işlerini geri alana ve kölece çalışma koşulları son bulana dek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Emeğin Gücü Derneği, işten atılan Getir motokuryeleri Ali Can Kok, Güven Özgüven, Furkan Ali Şahin'in işe geri alınması için Levent'te bulunan Getir Merkez Ofisi önünde eylemdeydi. "İşimizi geri istiyoruz! Getir işçisi köle değildir" pankartı açılan eyleme, Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz, Mücadele Birliği, Kaldıraç ve DSİP de destek verdi. 

Emeğin Gücü Derneği adına konuşan Çağlar Karabulut, moto kuryelerin en çok performans baskısıyla karşılaştığını ve siparişleri hızlı teslim edebilmek için ölüm, sakat kalma gibi bir çok riski göze almak zorunda bırakıldıklarını söyledi. Baskı altında çalışan işçilerin yaptıkları en ufak hataların bile işten çıkarılma gerekçesi yapıldığına dikkat çeken Karabulut, online alışveriş firmalarındaki ağır çalışma koşullarına tepki gösterdi.

"Bizim soframıza giren her lokma ekmek bizim emeğimiz alın terimizle geliyor. Patronlar ise bizim emeğimizi çalarak bizim işimizi elimizden alarak bizi açılığa, yoksulluğa, sefalete mahkum etmeye çalışıyorlar" diyen Karabulut, krizin bedelini işçilerin ödediğine, patronların ise kendi çıkarlarını korumak için işten atmaları yoğunlaştırdığına vurgu yaptı. Karabulut, hakları ve ekmekleri için mücadele etmekten geri durmayacaklarını dile getirerek, iki ellerinin patronların yakasında olduğunu kaydetti.

Motokurye işçisi Ali Can Kok, altı aydır çalışmakta olduğu Getir firmasında "ters şeritten gittiği" için işten çıkarıldığını söyledi. Siparişini götürmek üzere çıktığı yolda tadilat olduğunu ve siparişi yetiştirmek için ters şeriti kullanmaya mecbur kaldığını belirten Kok, "Verilen sürede siparişi yetiştirmek için başka seçeneğim yoktu. Bunu bildirmiş olmama rağmen işten çıkarıldım. Bu haksız bir durum. Ben işimi geri istiyorum" dedi.

Rami-Eyüp Deposu önünde 31 gündür direnen Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz ise, Yemeksepeti, Getir, Trendyol gibi firmalarda pandemi boyunca her türlü riski göze aldıklarını söyledi ve "Çalışma koşullarımız biraz düzelsin diye sendikal faaliyete girince de işten atılıyoruz. Ben iki yıldır çalıştığım Yemeksepeti firmasında sendikal faaliyet nedeniyle işten atıldım" ifadelerini kullandı.

Bu haksızlığa karşı direnişe başladığını kaydeden Yılmaz, haksız gerekçelerle işten atılan tüm motokuryelerin işe geri alınmasını istedi. Yılmaz, Yemeksepeti ve Getir'de mücadelenin devam ettiğini dile getirerek, kölece çalışma koşullarına karşı örgütlenmeye ve dayanışmayı büyütmeye devam edeceklerini vurguladı.

Eylem boyunca, "Motokuryeler sizin köleniz değil", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Atılan işçiler geri alınsın", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.