19 Nisan 2024 Cuma

Genel-İş 1 Nolu şube yönetimi işçilere sormadan karar aldı

Kadıköy Belediyesi ve Sodemsen arasında imzalanan TİS'e ilişkin açıklama yapa  Genel-İş 1 Nolu şubeye bağlı işçi ve temsilciler, şubenin anlık ve işçiye sormadan karar verdiğini kaydetti. Yapılan 3. görüşmenin sonunda, "işçi 6 aylık zamlar istiyor ve bunda enflasyonu isteyemeyiz" cevabını aldıkları kaydedilen açıklamada yapılan zam şöyle yorumlandı: "AKP hükümetinin ekonomiyi düzeltmesi için duaya sevk eder tarzda." 

Kadıköy Belediyesi işçileri ile Sodemsen arasında TİS imzalandı. DİSK/Genel-İş 1 Nolu şubeye bağlı Kadıköy Belediyesi işçileri ve temsilcileri bir açıklamayla, süreci aktardı. Açıklamada, yapılan zam için "AKP hükümetinin ekonomiyi düzeltmesi için duaya sevk eder tarzda" denildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bizler DİSK/Genel-İş 1 No'lu Şubeye bağlı Kadıköy Belediyesi işçileri ve temsilcileriyiz. Temmuz ayında başlayan TİS görüşmeleri greve çıkmamıza dört gün kala 22 Eylül 14.00'te başlayan görüşmeyle nihayet 23 Eylül sabahı bir sonuca varmıştır. 

'HER DEFASINDA MASADAN ANLAŞMADAN KALKTIK'
Ancak bu sonuca nasıl gelinmiştir bunu biraz açmamız gerekmektedir. 'Eşit işe eşit ücret' diye çıktığımız bu yolda, işçi arkadaşlarımızı temsil eden bizlerin ve şube yönetiminin öncülüğünde belirli skala çalışmaları yaptık ve işçinin geleceğini enflasyona, krize, asgari ücrete yenik düşürmeden en uygun şekliyle ücretlendirmeye çalıştık. Belediye yönetiminin karşısına her defasında gerçekçi rakamlarla çıktık. Her defasında da masadan herhangi bir anlaşma olmadan kalkıldı. Ta ki üç görüşmeye kadar. 

'ŞUBE YÖNETİMİ ANLIK VE İŞÇİYE SORMADAN KARAR ALDI'
Bütün bu süreci buraya kadar getirirken temsilciler olarak bizler hiçbir mağduriyet yaşanmaması ve ileriye dönük bir kazanım olması adına hem taban ücretlerini yüksekte tutmakta hem de enflasyonda diretmekte karar verdi. Ancak bu süreç şube yönetiminin anlık ve işçiye sormadan aldığı kararlarla yıpratılmıştır. 

Bizler şubeyi ezmemek adına bunu en uygun şekliyle nasıl düzeltebiliriz diye çabalarken şube yönetimi yine anlık tutumlarını görüşme masasında tekrar etmeye devam etmiştir. 

'6 AYLIK ZAMDA ENFLASYONU İSTEYEMEYİZ' CEVABI
Son görüşmeye geldiğimizde gördük ki enflasyonun E'si bile konuşulmuyor ve buna yanıt olarak da 'işçi 6 aylık zamlar istiyor ve bunda enflasyonu isteyemeyiz' cevabını aldık. 

Bu tutum işçinin önemsediği birçok maddede sergilenmiş ve sonuç olarak temsilcinin imza atmadığı ve onaylamadığı bir sözleşmeye şube yönetimi kendi kararıyla imza atmıştır. Taban ücret brüt 365 TL olup, Ocak 2023'te yüzde 20, Temmuz 2023'te yüzde 30, Ocak 2024'te yüzde 20 zam olarak geçmiştir. 

'İŞÇİNİN KADERİNİ İŞÇİLER BELİRLEYEMEDİ'
Bizler bu antidemokratik yöntemin gölgesinde bir süreç yaşadık. Biliyoruz ki bu süreçte Kadıköy Belediyesi 'maaşlara şu kadar zam yaptık' diye bir açıklama yapacaktır. Ancak yaptıkları zam bizleri AKP hükümetinin ekonomiyi düzeltmesi için duaya sevk eder tarzda. Enflasyonun, asgari ücretlerin, kiraların, açlık sınırının bu kadar artığı bir ortamda işçinin kaderini işçileri belirlemesi yönünde kararımız nettir."