28 Mart 2024 Perşembe

Gençlik örgütleri: Enes'in sahip olamadığı özgürlüğü mücadeleyle kazanacağız

Gençlik örgütleri, tarikat yurdunda yaşadığı baskılar sonucu intihara sürüklenen Enes Kara için Taksim sokaklarını eylem alanına çevirdi. Kaymakamlık yasağı ve polisin işkenceli gözaltı saldırısına rağmen saatlerce İstiklal Caddesi ve sokaklarında eylem yapan gençler, Enes Kara'nın ölümünün cinayet olduğunu vurguladı, bu düzenden hesap soracaklarını haykırdı.

Gençlik örgütlerinin çağrısıyla, tarikat yurdunda maruz kaldığı baskılar sonucu intihara sürüklenen Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara için Taksim Tünel'de eylem yapılmak istenen kaymakamlık tarafından engellendi. Yasağa rağmen Taksim sokaklarını eylem alanına çeviren gençler, polisin işkenceli gözaltı saldırısına rağmen saatlerce dağılmadı, sloganlarıyla Enes ve intihara sürüklenen tüm arkadaşlarının ölümden sorumlu olanlardan hesap soracaklarını haykırdı.

'ENES'İN HESABINI SORACAĞIZ'
"Bu düzende geleceğimiz yok, biz yaşayacağız" pankartıyla İstiklal Caddesi'ne çıkan yüzlerce genç, "Enes Kara isyanımızdır", "Faşizme karşı omuz omuza", "İntihar değil, bu bir cinayet" ve "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla yürüdü. Polisin önce tehdit sonra saldırısına maruz kalan gençler, "Enes'in hesabını sormak için buraya geldik. Polisin bütün baskılarına rağmen Enes'in sesi olacağız" dedi.

İstiklal Caddesi'nde dakikalarca yürüyen gençler, Enes Kara'nın katilinin kapitalist sömürü düzeni olduğunu söyledi. "Bizler kapitalist sömürü düzeni ve sırtımızdan beslenenleri affetmeyeceğiz" diyen gençler, intihara sürüklenen arkadaşlarının hesabını soracaklarını vurguladı.

'BU NE İLK NE DE SONDU'
Gençler, polisin "yaptığınız eylem kanunsuzdur" anonsuna, yasakları tanımadıklarını söyledi, "Ancak ve ancak hesap soracağız. Enes'in sahip olamadığı özgürlükleri mücadeleyle kazanacağız" yanıtını verdi.

Beyoğlu Kaymakamlığı'nın ve polisin her türlü engellemesi ve yasağına rağmen gençliğin gücünü herkese gösterdiklerini dile getiren gençler, Taksim'de "yapamazsınız" dedikleri eylemi yaptıklarını, dakikalarca intihara sürüklenen arkadaşlarının sözünü ve sesini Taksim sokaklarına taşıdıklarını kaydetti. "Bu ne ilk, ne de sondu" diyen gençler, Sibel için, Recep için, Enes için sokakları kuşatmaya, intihara sürüklenen arkadaşlarının hesabını sormaya devam edeceklerini vurguladı.

'GENÇLER SİZİ SEVMİYOR'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Meclis'te HDP'ye yönelik "Kürtler sizi sevmiyor" sözlerini hatırlatan öğrenciler, AKP iktidarına "Gençler sizi sevmiyor, gençler sizi sevmiyor, gençler sizi sevmiyor" diye yanıt verdi.

İKİ GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI
Gençlerin sloganlarla yürüyüş yaptıkları her noktada yaşanan polis saldırısında onlarca genç işkenceyle gözaltına aldı. Saldırı esnasında gazetecileri alandan zorla çıkaran polis, Yeni Demokrasi muhabiri Tuba Apaydın ve gazeteci Yadigar Aygün'ü de gözaltına aldı. Alana girmek isteyen HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nu engelleyen polis, Piroğlu ve gazetecilere de hakaret etti.

Polis ablukasından çıkan gençler İstiklal Caddesi'ne çıkarak hem eylemi devam ettirdi hem de arkadaşlarının işkenceyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi. "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "İşkenceci polis hesap verecek" ve "Enes Kara isyanımızdır" sloganlarıyla eylemi devam ettiren gençler, polisin caddedeki gözaltı otobüslerinde işkenceye devam etmesi üzerine otobüse vurarak ve önüne geçerek tepki gösterdi.

Öğrenciler, uzun bir zaman boyu aracın ilerlemesini engelledi. Polisin aracı öğrencileri ezmek pahasına hızla sürmesi sonrası sloganlarını devam ettiren gençler, polisin etraflarını kuşatması sonucu bir kez daha saldırıya maruz kaldı ve gözaltına alındı. Gözaltına alınanların doktor muayenesinin ardından Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.