17 Mayıs 2024 Cuma

Gazi ve 1 Mayıs Mahallelerinde kadın grevi tartışıldı

SKM, İstanbul'un Gazi ve 1 Mayıs Mahallelerinde kadınlarla bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü ve kadın grevini konuştu.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), İstanbul'un Gazi ve 1 Mayıs Mahallelerinde kadınlarla bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü ve kadın grevini konuştu.

'KADIN GREVİ MÜMKÜN'
Kadınlar, Gazi Mahallesi'nde bir köy derneğinde bir araya geldi. Etkinlikte söz alan SKM MYK Üyesi Ezgi Bahçeci, son yıllarda dünyada kadın grevi dalgası olduğunu belirtti. Bahçeci, "Türkiye'de bunu nasıl yapabiliriz? Her yıl 8 Mart'ta sokaklarda oluyoruz ama bu yıl aynı zamanda grevde olmak istiyoruz" dedi.

Kadın grevinin tarih boyunca çeşitli örneklerle var olduğunu anımsatan Bahçeci, Arjantin'de kadın grevinin yeniden nasıl canlandığını aktardı. Bahçeci sözlerine şöyle devam etti:
"Sadece fabrikalarda değil, hayatımızın var olduğu her yerde, evde, sokakta hayatı durdurma üzerine kurulmuş bir grev. Üretim ve tüketimden doğan gücümuzü kullanıyoruz. İzlanda'da kadınlar eşit işe eşit ücret grevi gerçekleştirildi. Almanya'da kadınlar grev sonucu 8 Mart'ı ücretsiz izin günü olarak kazandılar. Milyonlarca kadın sokağa çıktı bu süreçte. Sadece iş yerinde değil, evde de iş yapmıyoruz. Türkiye kadın hareketi bakımından birkaç yıldır selamlanıyor. 8 Mart'ta her türlü emeğimizi görünür kılmak istiyoruz, tüketmeme çağrısı yapıyoruz. Biz o günde tüketmiyoruz, tüketmemeye çağırıyoruz. 8 Mart'ta sarı toz bezlerimizi balkonlara asalım diyoruz. 8 Mart'ta ev işleri yapmıyoruz. Bu evde, bu apartmanda grev var diye yaygınlaştırmalıyız."

Etkinlik müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.

'SARI TOZ BEZLERİNİ ASACAĞIZ'


Kadınlar 1 Mayıs Mahallesi'nde cemevinde buluştu. SKM üyeleri, kadın grevinin tarihine değinerek M.Ö 411 yılında Atina savaşına karşı çıkmak için greve gittiklerini anlattı. Son 5 yılda ise Arjantin, Polonya, ABD ve Türkiye'de 50'den fazla ülkede kadına yönelik şiddete, taciz ve tecavüze karşı çıkmak için kadın grevi örgütlediklerini ifade etti. Bu yıl Türkiye'de grev semboli olarak sarı toz bezlerinin belirlendiğini hatırlatan SKM üyeleri, kadın düşmanı politikalara karşı çıkan herkesin evine, iş yerine sarı toz bezi asmasını istedi.