4 Mayıs 2024 Cumartesi

Gazetecilik Cesaret Ödülü Jinnews'e: Kadın gazeteciler olarak hakikatin peşindeyiz

"Gazetecilik Cesaret Ödülü"nü alan Jinnews Sorumlu Yazı İşleri Müdür Alağaş, Türkiye'de gazetecilerin zor koşullarda çalıştığını ancak ne olursa olsun gerçekleri kadın kalemiyle yazmaya devam edeceklerini vurguladı. 

Afganistan'da 19 Kasım 2001 tarihinde El Kaide'nin saldırısı sonucu yaşamını yitiren Corriere Della Sera muhabiri Maria Grazia Cutuli adına verilen gazetecilik ödülleri sahiplerini buldu. Tören Maria'nın mezarının bulunduğu İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Santa Venerina şehrinde belediyenin tiyatro salonunda düzenlendi. Tören öncesi Maria'nın mezarı ziyaret edilerek çiçek bırakıldı. Ardından ödül töreninin düzenleneceği salona geçildi. Törene İtalya Dışişleri Savunma Bakanı Yardımcısı Marina Seren, Corriere Della Sera Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Antonio Ferrari, Uluslararası Af Örgütü Sicilya Temsilcisi Chiara Di Maria, Santa Venerina Belediye Başkanı Salvatore Greco, Maria'nın kardeşi Sabina Cutuli ve çok sayıda kişi katıldı.

'NE OLURSA OLSUN GERÇEKLERİ YAZMAK GEREKİYOR'
Maria'nın hayatını anlatan kısa bir sinevizyon ile başlayan törende ilk olarak İslam ve Arap dünyası üzerine araştırma yapan İtalyan gazeteci Marta Bellingreri'ye ödül verildi. Marta'nın ödülünü geceyi organize eden Francesco Ferenda verdi. Ödülü aldığı sırada kısa bir konuşma yapan Marta "Amerika Afganistan'a saldırdığı gün okuldaydım. Sabah ilk dersi görmüştük. Öğretmenimiz ikinci derste ders işlemeyeceğimizi herkesin eve gitmesini istedi. Çünkü 'Bir savaş var' dedi. Ben o gün gazeteci olmaya karar verdim. Hala devam ediyorum. Gerçek hikayeleri anlatmadıktan sonra yaptığın işin hiçbir anlamı yok. Ne olursa olsun gerçekleri yazmak gerekiyor" dedi.

Ardından "Gazetecilik Cesaret Ödülü" verilen ajansımızın Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş'a ödülü takdim edildi. Ödülü İtalya Dışişleri Savunma Bakan Yardımcısı Marina Seren'dan alan Alağaş, yaptığı konuşmada Türkiye'de çok zorlu koşullarda çalıştıklarını belirtti. Alağaş, "Buna rağmen gerçek bir gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Ancak gerçekleri yazdığımız için gazetecilik yapmamız engelleniyor. Tutuklanıyoruz, gözaltına alınıyoruz, hakkımızda davalar açılıyor. Geçtiğimiz hafta meslektaşlarımız Melike Aydın ve Ruken Demir tutuklandı" diye ifade etti.

Kürt kadın gazeteciliğinin köklü bir geçmişi olduğunun altını çizen Alağaş, şöyle devam etti: "Türkiye'nin ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Gurbetelli Ersöz'ün gazeteciliğini esas alıyoruz. Gurbetelli, rehberimiz öğretmenimizdir. Gurbetelli ve Maria'nın benzer yönleri var. Cesaretleri çok benziyor. Gerçeğin, hakikatin peşinden gitme yönleri çok benziyor. Biz de kadın gazeteciler olarak hakikatin peşinden gidiyoruz. Tüm baskı koşullarına rağmen gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Biz gerçekleri yazmazsak mutlaka birileri yazar. Ama bugünkü tarih, bizim yazmamızı emrediyor. Biz de her şeye rağmen gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Gerçekler karanlıkta kalmayacak. Gerçekleri kadının kalemiyle yazmaya devam edeceğiz."