21 Mayıs 2024 Salı

Gazeteci Aziz Oruç hakkında 5 yıla kadar hapis istemi

Gazeteci Aziz Oruç hakkında, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 2017 yılında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya devam edildi.

Oruç duruşmaya, tutuklu olduğu Patnos L Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS ile katıldı. Duruşmayı, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral izledi.

'PAYLAŞIMLAR HABERLERDEN İBARETTİR'
Duruşmada savunma yapan Oruç, "Twitter paylaşımları haberden ibarettir. Paylaşımlara bakıldığında, 2014-2015 yılında Dicle Haber Ajansı'nın yaptığı haberler olduğu, hatta çoğunun benim yaptığım haberler olduğu anlaşılacaktır. Paylaşımların hepsi haber verme amaçlıdır. Propaganda yapma gibi bir kastım yoktur. 2013-2014 yılında yapılan paylaşımlar suç sayılmazken, neden şimdi suç sayılıyor. Bir gazeteci olarak bu yaklaşım beni derinden üzüyor. Ben gazeteciyim. Paylaşımlarım propaganda olarak değerlendirilmemelidir. Benzer paylaşımlar nedeniyle başka bir dosyadan tutuklu yargılanıyorum. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Oruç'un avukatı Ferhat Kılınç, haber paylaşımlarının "örgüt propagandası" olarak kabul edilemeyeceğini kaydetti. Yeni yasal düzenleme doğrultusunda suç unsurlarının oluşmadığına dikkat çeken Kılınç, beraat talebinde bulundu.

SAVCI 5 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ
Savcı, yapılan paylaşımlarla "silahlı örgütü meşru gösterecek veya övecek yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde defalarca paylaşımlarda bulunduğu ve eyleminin örgüt propagandası yapmak suçu oluşturduğunu" iddia ederek, Oruç'a 10 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, mütalaaya ilişkin savunma hazırlanması için duruşmayı 3 Mart'a erteledi.