7 Eylül 2024 Cumartesi

Gabar'da sondaj kulesi devrildi: 1 işçi yaşamını yitirdi

Gabar dağı bölgesinde petrol arama sahasında devrilen sondajın altında kalan 3 işçiden, biri hayatını kaybetti. Şırnak'ın yer altı ve yer üstü kaynaklarının peşkeş çekildiğinin altını çizen DEM Parti milletvekili İrmez, iktidarın "Şırnak'ı büyüteceğiz" diyerek yalan söylediğini belirtti. 

Şırnak'ta bulunan Gabar dağı bölgesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ait petrol arama sahasında sondaj kulesi devrildi. 3 işçi devrilen kulenin altında kaldı.

Sabah saatlerinde meydana gelen çökmenin ardından ilk müdahalede iki işçi yaralı kurtarıldı.

BİR İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Göçük altında bir işçiye ise uzun süre sonra ulaşıldı. Şırnak Devlet Hastanesine sevk edilen mühendis yaşamını yitirdi.

İRMEZ: ŞIRNAK'IN YERALTI YER ÜSTÜ KAYNAKLARI PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
Doğa katliamının yaşandığı söz konusu petrol sahasında, bugüne kadar binlerce ağaç katledildi, buralara kalekol inşa edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, "Şırnak'ın doğası yıllardır ağaç kesimleriyle, maden ocaklarıyla, kum ocaklarıyla, termik santrallerle ve petrol aramalarıyla katlediliyor, talan ediliyor. İktidar gözünü Şırnak'ın yeraltı ve yer üstü kaynaklarına dikmiş, sömürdükçe sömürüyor, eşe dosta peşkeş çekiyor. Üstüne bir de ortada bir ekolojik yıkım, doğa talanı yokmuş gibi 'Şırnak'ı büyüteceğiz!' yalanlarını dilinden düşürmüyor! Şırnak'taki petrol tesislerinde an itibarıyla günlük 40 ila 45 bin varil üretim yapılıyor! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise aylardır Şırnak'ta çıkarılan petrolün yıl sonuna kadar 100 bin varil seviyelerine çıkarılacağının 'müjdesini' veriyor her yerde! Bu hedefe ulaşmak için Şırnak dağlarında insan yaşamı ve ekoloji hiçe sayılarak her yol deneniyor! Petrol arama sahalarında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı, mühendislerin 20-25 gün boyunca kulede kaldığı, bu süre zarfında dur durak bilmeksizin çalışmaların devam ettiği, mühendislerin yeri geldiğinde 24 saatten fazla aralıksız çalıştırıldığı, işçilerin ise günlük 12 saatlik vardiyalar şeklinde yoğun stres ve mobbing altında çalıştırıldığı tarafımıza iletilen diğer bilgiler arasındadır."

BAKANLIKLARA SORULAR
İrmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na şu soruları yöneltti: "Mevcut Lokasyon ve Cellar Havuzu'nun yapımını hangi firmalar üstlenmiştir? Sondaj yapan kule ekipmanları hangi aralıklarla muayene edilmekte, kontrolden geçirilmektedir? Son kontrol ne zaman yapılmıştır? Bu kontrolde tesiste, kulelerde herhangi bir eksiklik tespit edilmiş midir?"