23 Nisan 2024 Salı

Fransa'da 29 Ekim'de genel grev düzenlenecek 

Fransa'da 29 Ekim'de Macron hükümetinin emeklilik yaşını yükseltmek amacıyla hazırlanmasını istediği emeklilik reformuna, enflasyona karşı 29 Ekim'de genel grev düzenlenecek. Bir açıklama yapan ACTİT, Türkiye ve Kürdistanlı gömenleri greve çağırdı. 

Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT), 29 Ekim'de gerçekleşecek genel greve ilişkin açıklama yaptı. "Yoksulluğa, zamlara ve emeklilik reformuna karşı greve" başlıklı açıklamada, Türkiye ve Kürdistanlı göçmenlere katılım çağrısı yapıldı. 

Fransa'da artan pahalılık ve yoksulluğun işçi ve emekçilerin yaşamını çekilmez hale getirdiği belirtilen açıklamada, 29 Ekim'de özellikle ulaşım, sağlık ve eğitim sektöründe işçiler, gençler ve emeklilerin grevde olacağı kaydedildi. Macron hükümetinin emeklilik yaşını yükseltmek amacıyla hazırlanmasını istediği emeklilik reformuna, enflosyona bağlı düşen alım gücüne karşı maaşların iyileştirilmesini talep eden sendikaların çeşitli iş kollarında greve gittiği ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:

"Toplumsal kazanımlara, işçi haklarına, bireysel ve toplu özgürlüklere saldırarak eşitsizliğe neden olarak da, sağlık krizini ya da Ukrayna savaşını bahane eden hükümet bu şekilde sosyal hakları tırpanlanmaya çalışıyor. Ekonomik krizin faturası işçi ve emekçilere ödettirilmeye çalışılıyor. İşçi ve emekçilerin, kadınların ve gençlerin kendi özgünlükleri ile mücadele taleplerini gündemleştirdikleri sokak mücadeleleri değişik biçimlerde devam etti. Ezilen ve sömürülen tüm bu kesimlerin haklı talepleri ile sıklıkla sokak mücadelelerini terk etmeyişleri, hükümetin polis yasalarına başvurmasının nedeni olarak gösterildi.

Sosyal güvencesizliğin ve hak gasplarının sona erdirilmesi, asgari ücretin, emeklilik maaşının ve öğrenci burslarının arttırılması talebi ve kadın katliamlarına karşı alınmayan önlemler ve cezasızlık durumu uzunca bir zamandır işçi ve emekçilerin, kadınların ve gençlerin mücadele konusu oldu. Yoksulluğun ve işsizliğin arttığı, zamlarla alım gücünün düştüğü bu dönemde yerli işçi ve emekçilerin mücadele gündemleri biz göçmen emekçilerinde mücadele konusudur. Yerli işçi ve emekçilerin, kadınların ve gençlerin mücadelelerini kendi taleplerimizle büyütmeli, ortaya çıkan bu güçlü hareket içerisinde yerimizi almalıyız. Göçmenlere yönelik çıkarılan ırkçı yasalar ve uygulamalara karşı sesimizi direnen yerli işçi ve emekçilerin sesine katmalıyız.

Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen emekçileri, kadınları ve gençleri 29 Ekim'de gerçekleşecek greve ve gösterilere katılmaya çağırıyoruz. Grev, isyan, direniş! 29 Ekim'de eyleme, sokağa!"

*Foto 2019 yılında gerçekleşen Fransa genel grevine ait.