16 Eylül 2024 Pazartesi

Fransa Seçim Kadın İnisiyatifi: Oylar HDP ve Demirtaş'a

24 Haziran seçimlerine ilişkin deklarasyon yayınlayan Fransa Seçim Kadın İnisiyatifi, "Demokrasiden yana olan kadın özgürlükçü, eşitlikçi bir yaşamı inşa etme hedefiyle tek adam rejimine hayır demeye, HDP ve Selahattin Demirtaş'a oy vermeye çağırıyoruz" dedi.
HDK-F Kadın Meclis Girişimi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Fransa, Kürt Kadın Hareketi Fransa (TJK-F), Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH), Demokratik İşçi ve Gençlik Dernekleri Federasyonu (DİDİF) Kadın Grubu'nun oluşturduğu Fransa Seçim Kadın İnisiyatifi, Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerine ilişkin deklarasyon yayınladı.
 
Ekonomik kriz ve kaos ortamında seçime gidildiği ifade edilen açıklamada, "Ülkeyi yönetmede kriz yaşayan erkek egemen iktidarın aldığı bu seçim kararında tek bir kadının dahi ortak olmadığını biliyoruz. Ortağı olmadığımız bu seçim kararında söyleyecek sözümüz ve elbette değiştirecek gücümüz var" denildi.
 
Açıklamada, "Evde, iş yerinde, sokakta yaşamı üreten biz kadınlar, gerici yasalarıyla yaşamlarımıza saldıran bu erkek iktidara verecek bir oyu dahi olmamalı. Elbette karar sizin! Fakat sandık başına gitmeden, oyunuzu kullanmadan önce geleceğinize göz diken erkek iktidarının icraatlarının karşımıza büyük bir karanlık ve daha tehlikeli günler olarak çıkacağını bilin" diye kaydedildi.
 
Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:
-Sadece 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından katledildi. 332 Kadına cinsel şiddet uygulandı. AKP'nin kadın düşmanı politikaları günde bir kadını katlediyor. Yaşamak ve yaşam hakkımızı korumak için AKP'ye verecek bir tek oyumuz yok.
 
-Bu yıl 387 çocuk istismara uğradı. Çocuklar bulundukları her alanda kaldıkları yurtlarda, okullarda öğretmenleri, okul çalışanları tarafından ve evlerinde istismar edildiler. Çocuklarımızı devletin istismarından korumak İçin AKP'ye oy yok!
 
-Eğitimde bu yıl laikliğe aykırı değişiklikler yapılarak kız çocuklarının "kocaya itaat etmesi" gerektiği, "evliliğe kadar iffetini muhafaza etmesi" gerektiği gibi cinsiyetçi, ayrımcı konular müfredata eklendi. Gerici müfredatları ve yasalarıyla yaşamlarımıza kabus gibi çökmek isteyen AKP'ye oy yok!
 
-İktidara geldiği günden bu güne kadına yönelik şiddet yüzde 1400 artarken yeterince sığınma evi açılmadığı için AKP'ye oy yok.
 
-"Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz. O fıtrata terstir" diyerek kadın ve erkeğin eşit olamayacağını  her fırsatta dile getiren, ne giyeceğimizden kaç çocuk doğuracağımıza kadar karar vermek isteyen  erkek iktidara verecek oy yok!
 
-Kadınları tacizden koruma gerekçesiyle "pembe vagon", "pembe metrobüs", "pembe trambüs" gibi uygulamalar ile kadınları sosyal hayattan çekmeye yönelik uygulamalar gerçekleşti. Bu uygulamaların hiç biri kadına yönelik şiddeti önlemek için değil, kadınları toplumdan dışlamaya yönelik uygulamalardı. Bizleri eve hapsetmek isteyen AKP'ye verecek oy yok!
 
-Erkeğe bağımlı olmamızı isteyen, iş isteyince "ev işi yetmiyor mu?" diyerek kadını ev işiyle eşitleyen, anneliği kutsayarak bizi eve kapatan AKP'ye verecek oy yok!
 
-Erkekleri tahrik ediyorsunuz diyerek kahkaha atamazsınız, hamile dolaşamazsınız, parkta spor yapamazsınız, mini etek giyemezsiniz sözlerini sarfeden gerici, şeriatçı zihniyetli AKP'nin devlet bakanlarından, yetkililerine biz kadınların bedenine, yaşamına müdahale ettirmeyeceğiz diyoruz ve AKP'ye oy kok diyoruz.
 
-Bugün kendisine muhalif olan binlerce insanı cezaevlerine doldurmuş, basın ve düşünce özgürlüğünü, emekçilerin örgütlenme hakkını ayaklar altına almış, hükümeti eleştiren herkesin vatan haini sayıldığı başta HDP milletvekili ve diğer demokrasi güçlerine yönelik yoğun saldırı kampanyası başlatan AKP'ye oy yok!
 
-Siyaset yapan kadınları hedefe alan AKP'ye, Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak, Sebahat Tuncel gibi kadın özgürlük mücadelesinin simgelerini parti eşbaşkanlarını, belediye başkanlarını tutsak eden AKP'ye oy yok!
 
-Kürdistan coğrafyasında yaşamın her alanında kadınların temsilini hedefleyen demokratik özerklik gibi talebe tahammül edemeyen ve belediye yönetimlerinde ki kadınlar başta olmak üzere kadın meclislerinden, kadın komünlerine, kadın dernek ve örgütlenmelerine kadar saldırılar gerçekleştiren AKP'ye oy yok!
 
-Cizre'de, Sur'da, Nusaybin'de Kürt halkının, kadınların özyönetim direnişlerine, taleplerine vahşice saldıranlara, Taybet anayı haftalarca sokak ortasında bırakan soykırımcılara, AKP'ye oy yok!
 
-AKP iktidarının her alanda büyüttüğü kadın düşmanlığına yanıt:  Kadın düşmanlığına son vermek için AKP'ye oy yok!
 
Kadın örgütleri "Tek adam, tek parti yönetimi inşasının durdurulması aciliyetini taşıyor ve bu gidişin durdurulması için HDP'nin barajı aşması önemli. Bu nedenle demokrasiden yana olan kadın özgürlükçü, eşitlikçi bir yaşamı inşa etme hedefiyle tek adam rejimine hayır demeye, HDP ve Selahattin Demirtaş'a oy vermeye çağırıyoruz" diye belirtti.
 
Deklarasyon metnini devamında şunlar belirtildi:
"HDP Farklı ulus ve inançtan işçi, emekçi kadınların kardeşçe birarada olduğu bir partidir. 
 
"HDP kadına ve lgbti'lilere yönelik her türlü şiddeti, cinayeti suç olarak gören bunun en ağır biçimde cezalandırılmasını isteyen, kadınların özsavunma hakkını savunan, kadınların beyanlarını esas alan kadın bedeninin bir ticaret alanına dönüşmesine izin vermeyecek bir partidir. 
 
"HDP evdeki emekçi kadının emeğini görünür kılacak, kadının eve, çocuğa, yaşlı ve engelli bakımına bağlayan düzenlemeler değil kadını üretime, sosyal yaşama katmayı öngören, sosyal haklarına dair düzenlemeler yapacaktır.
 
"HDP eğitimde, sağlıkta, mesleki alanlarda kadın, erkek ayrımcılığını körükleyen, cinsiyetçi işbölümlerine, anlayışları ortadan kaldıracak ve resmi düzenlemeler yapacaktır.
 
"HDP anayasayı kadınlar, çocuklar ve LGBTİ'liler lehine kadın rengi olan bir anayasa biçiminde düzenleyecek tek partidir. Erkeği koruyan eril yasa olmaktan çıkaracak yasama ve yürütmeyi kadın özgürlükçü bir perspektiften yürütecektir.
 
"HDP, Aile Bakanlığı değil 'Kadın Bakanlığı', 'Eşitlik Bakanlığı'nı kuracak. HDP kadınların binlerce yıldır yaşadığı zulmü, kadın kırımını, toplumsal yaşamdaki tüm cins ayrımcı uygulamaları ortadan kaldırmak için Kadın ve Eşitlik Bakanlığını kuracak tek partidir.
 
"HDP, Kadın eksenli bütçe belirleyerek, Kürdistan'da, Efrin isgalinde olduğu gibi savaşa, silaha değil kadın yanlı kentler, kadına öncelikli konut hakkı, kreşler, çocuk bakım evleri, sığınma evleri, yaşlı bakım evleri, engelli okulları vb açılması sağlayacak Kadın Bütçesini yürürlüğe koyacak tek partidir.
 
"HDP siyasette kadının eşbaşkanlık sistemiyle eşitlenmesi mücadelesini veren siyasi partiler yasasında bu eksende değişikliğe gitmesini isteyen, yüzde 50 cinsiyet kotasının tüm partiler ve seçimlerde bir zorunluluk olarak uygulamasını isteyen kadın erkek eşitliğinin öncülüğünü yapan tek partidir.
 
"HDP 8 Mart'ın ücretli tatil ilan edilerek kadınların üretim alanında eşit işe eşit ücret taleplerini sağlamak için oylar HDP'ye.
 
"HDP farklı ulus ve inançtan halkların, kadınların din ve vicdan özgürlüğü ve kendi anadilinde eğitim ve yaşam hakkını savunduğu için oylar HDP'ye.
 
"HDP seçime giren 11 parti içinde kadın özgürlükçü, eşitlikçi anlayışa sahip tek partidir. HDP'ye oy verin erkek egemen düzene, erkeğin şiddetine, baskısına, iktidarına karşı daha fazla güçlenelim.
 
"HDP'ye oy verin hem cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş'ı, hem de milletvekilli adaylarımızı tüm baskılara, tutsaklıklara rağmen parlamentoya taşıyalım. Kadınların söyleyecek sözü, değiştirecek gücü var diyelim.
 
"HDP'ye oy verelim AKP, Erdoğan diktatörlüğüne, erkek egemen kapitalist sisteme karşı kadın cephesinden isyanımızın sesini duyuralım."