21 Mayıs 2024 Salı

Foza Yûsif: ABD-İran gerginliği tüm Orta Doğu'yu etkiler

Uluslararası güçler ile yerel güçlerin uzun süreli bir iktidar savaşında olduğunu söyleyen TEV-DEM Yürütme Kurulu üyesi Foza Yûsif, ABD-İran arasındaki anlaşmazlıkların önünün alınmaması halinde tüm Orta Doğu'yu ciddi boyutta etkileyeceğini belirtti.

ABD'nin, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi Bağdat Havalimanı'nda öldürülmesinin ardından, iki ülke arasındaki kriz karşılıklı tehditler ile derinleşerek devam ediyor.

Uluslararası güçler ile yerel güçler arasındaki iktidar savaşının bölgeyi yeni bir krize sürükleyebileceği uyarısında bulunan TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Foza Yûsıf, Uluslararası ve yerel güçler arasında uzun süredir devam eden bir iktidar savaşı olduğunu, tüm güçlerin bölgeye egemen olmak için bir savaş durumunda olduğunu, belirterek, "ABD-İran ya da Türkiye ile diğer devletler arasında yaşanan derin kriz, tarihi bir savaşın sonucudur" dedi.

'KRİZ HALKLARA HİZMET ETMİYOR'
ANHA'ya konuşan Foza Yusif, bölgedeki gelişmeleri Orta Doğu'da sınırların çizildiği 20'inci yüzyıl savaşlarına benzeterek, tüm güçlerin, devletlerin kendi menfaatleri temelinde yeni bir siyasi harita çıkarmaya çalıştığına işaret etti. Yusif bölgede yaşanan gerilimlerin çözülmek yerine bir anda daha da içinden çıkılmaz hale gelmesinde neden olarak ise "Hangi ülkede ufak çaplı bir kriz yaşansa tüm devletler oraya yöneliyor ve sonrasında o ülke topraklarındaki güçlerini korumayı bahane ediyorlar" şeklinde değerlendirerek, mevcut krizlerin halklara hizmet etmediğini, söyledi.

Tüm taraflara sağduyu çağrısında bulunan Foza Yusıf, "Mevcut anlaşmazlıkların önü bir an önce alınmazsa bölgede yeni ve daha derin bir kriz yaşanır" dedi.

ABD-İran arasında yaşanan krizin bölgeye olası etkilerine de dikkat çeken TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Foza Yûsıf, "ABD ve İran'ın intikam tehditleri ve bu yönlü operasyonlarına devam etmesi halinde bölgeye çok ciddi etkisi olacaktır. Çünkü Orta Doğu'da İran ve ABD'nin nüfuzunda örgütlerin bulunduğu biliniyor. Sonuçta Orta Doğu ülkeleri arasında derin anlaşmazlıklar çıkacak ve tüm bölgeyi etkileyecektir. Tüm güç ve devletler, bu anlaşmazlıkların çözümü için harekete geçmeli ve bölgeyi savaştan korumalıdır" şeklinde konuştu.