2 Mayıs 2024 Perşembe

Feminist Koalisyon, Mexico City'deki anıt karşıtı anlaşmazlıkta zafer ilan etti

Şehir yönetiminin duyurusu koalisyon üyelerini hazırlıksız yakaladı, yönetimin anlaşmazlıkta geri adım atması beklenmiyordu.

Şehir yönetimi tarafından onaylanmamış bir heykel yüzünden Mexico City hükümetiyle yaklaşık iki yıl süren anlaşmazlığın ardından, pazartesi günü feminist aktivistler şehir yetkililerinin bu anti-anıtın kaldırılmayacağı duyurusunu kutladılar.

Aktivist Argelia Betanzos, pazartesi sabahı düzenlediği basın toplantısında destekçilere ve medya mensuplarına, "Belki yorulacağımızı, teslim olacağımızı düşündüler, ama biz vazgeçmedik" dedi: “Bu alan her geçen gün daha da güçlendi.”

Mexico City Belediye Başkanı Martí Batres geçen hafta şehrin heykele "dokunmayacağını" söyledi. Batres, eski Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum'un 2024 başkanlık adaylığı için istifa etmesinden sonra
göreve gelmişti. Aktivistler anti-anıtı, Eylül 2021'de Mexico City'nin ikonik Paseo de la Reforma Bulvarı'nın orta refüjündeki Kristof Kolomb heykelinin durduğu kaide üzerine kurdular. Refüjdeki diğer enstalasyonların arasındaki anti-anıt, yumruğu havada genç bir kadının silüetinden oluşan ve destek kısmında "adalet" kelimesi kazınmış metal bir heykelden oluşuyor.

Koalisyon, alanda neyin yer alması gerektiği konusunda şehir yönetimiyle karşı karşıya geldi. Şehir, anti-anıtın kaldırılması ve 2021'de Veracruz'da bulunan ve Amajac'lı Genç Kadın olarak bilinen Yerli bir kadın heykelinin bir kopyasının yerleştirilmesi için baskı yaptı.

Geçtiğimiz çarşamba gecesi şehir çalışanlarının anti-anıtlarının yanına metal bariyerler kurduğunu fark ettiklerinde koalisyon üyeleri için alarmlar çaldı. Ancak bariyerler, Paseo de la Reforma'nın doğuya giden şeritlerinin karşısındaki daha küçük bir refüje yerleştirildi.

Amajac'ın Genç Kadını ve feminist anti-anıt, aktivistlerin Kavga Eden Kadınların Döner Kavşağı olarak adlandırdıkları kesişme noktasında artık huzursuz bir birliktelik yaşayacaklar. Batres, şehrin heykelini "Yerli toplulukların, özellikle de Yerli kadınların mücadelesine bir övgü" olarak nitelendirdi.

Birçoğu Yerli kadınlardan oluşan kolektif Savaşan Kadınlar'dan aktivistler, heykelin yönetici sınıf İspanyol sömürgeciliği öncesi egemen sınıftan bir kadını tasvir ettiği için diğer heykelin onları temsil etmediğini söylüyor.

Düzenleme aktivistler için ideal olmasa da, başka bir refüje yerleştirilmesini kendi amaçları için bir kazanım olarak görüyorlar. Aktivist Betanzos bir röportajda, "Geçen yıl hepimiz bunun tam tersi olacağını, Amajac'ın Genç Kadınını buraya koyacaklarını ve onları durdurmak için yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığını düşünüyorduk, ama yine de biz bunu başardık" diye konuştu.
Batres ve diğer şehir yetkilileri geçen hafta bu kavşaktan Meksikalı ve Yerli kadınları ve onların mücadelelerini yadeden alanların bir "koleksiyonu" olarak bahsetti, ancak aktivistler bunu böyle
görmüyorlar. Güvenlik endişeleri nedeniyle soyadını vermeyi tercih eden Savaşan Kadınlar'dan bir aktivist olan Marcela, "Gerçekten, şehrin heykeliyle aynı alanı paylaşmıyoruz" dedi. "Caddenin karşısına koyarak belirgin bir görsel ayrım yapıyor, değil mi? Orada başka bir şey, burada başka bir şey.”

Anti-anıt, kayıplarını arayan annelerden toplumsal cinsiyet şiddeti mağdurlarına ve siyasi baskıya maruz kalanların akrabalarına kadar çeşitli toplumsal mücadelelerden kadınları birleştirdi. Örneğin Betanzos, babasının ve diğer beş siyasi mahkumun memleketi Eloxochitlán de Flores Magón, Oaxaca'dan serbest
bırakılmasını talep eden bir harekete de öncülük ediyor.

Başka bir koalisyon üyesi Elizabeth Álvarez, Mexico City'nin Xoco semtindeki en yüksek gökdelenini protesto eden bir grubu koordine ediyor. Bu semt, Tenochtitlán'ın ve Meksika Vadisi'ndeki diğer Yerli yerleşimlerinin fethinden önce kurulmuş bir "orijinal kasaba" olarak kabul ediliyor.

Tamamı kadınlardan oluşan bir mariachi grubu tarafından desteklenen Álvarez yönetiminde basın toplantısının kapanışında geleneksel Meksika şarkıları eşliğinde bir dans gösterisi sergilendi.

Batres geçen hafta belediyenin aktivistlerle diyalog kurmaya çalıştığını ancak böyle durumlarda "her zaman bir yanıt alamadıklarını" söyledi.

Aktivistlerin, anti-anıtlarının kaderi hakkında sürekli bir endişe haline gelen durumlarından nihayet rahat bir nefes alabilecekleri anlaşılıyor. Batres geçen hafta gazetecilere "Herhangi bir çatışma istemiyoruz" diye konuşmuştu.

Bayındırlık Bakanı Jesús Antonio Esteva geçen hafta Amajac'ın Genç Kadını'nın kurulumunun dört ila beş hafta süreceğini söyledi. Batres ayrıca kaidenin sonunda Meksika eyaletindeki bir müzeye taşınacağını ve zamanı geldiğinde şehrin aktivistlerle görüşmelere başlayacağını söyledi.

Aktivist, kaidenin kaldırılmasıyla ilgili bir sorunları olmadığını, ancak kaidenin kamu fonları yerine hareketle dayanışma amaçlı bağışlarla değiştirilmesini talep edeceklerini söyledi.

Betanzos, "Anti-anıt, kendisinin olduğunu gösteren bir heykeli hak ediyor" dedi. “Başından beri bu anıtın dinamiği buydu. Eylemci arkadaşlarımızın her birinin çalışmaları ve adalet çağrımıza katılanların dayanışması üzerine inşa edildi.”

*Courthouse New Servise'de yer alan yazıyı Ivana Hoffman tarafından ETHA için Türkçe'ye çevrildi. Yazının aslında buradan ulaşabilirsiniz.