25 Nisan 2024 Perşembe

Fatma Şengül'ü katleden Zeynel Akbaş'ın müebbet hapsi kesinleşti

Fatma Şengül'ü evinin önünde katleden Zeynel Akbaş hakkında Yargıtay, indirim talepleri ve sağlık itirazlarını reddederek müebbet hapis cezasını onayarak kesinleştirdi. 

Fatma Şengül'ü katleden Zeynel Akbaş hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi Sanık müdafinin haksız tahrik indirimi, sağlık sebepleri gibi itirazları reddedildi, istinaf mahkemesinin kararı hukuka uygun bulundu. 

30 Mart 2019 günü Zeynel Akbaş evinin önünde Fatma Şengül'ü katletti. Müebbet hapis cezasıyla yargılanan Akbaş'a mahkeme haksız tahrik indirimi uygulamıştı. Ancak başta kadın örgütleri olmak üzere kamuoyunun  baskısı nedeniyle açılan istinaf davası sonucunda sanığa uygulanan ceza indirimi kaldırılarak cezası müebbet hapse çevrilmişti.

DAVA HAKKINDA
Fatma Şengül cinayetinin faili Zeynel Akbaş'a kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açıldı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Zeynel Akbaş, evden peynir almak için markete gittiğini ve Fatma'yı gördüğünü, Fatma'nın kendisine hakaret ettiğini ve bunun üzerine onu vurduğunu iddia etti. Akbaş, yüksek tansiyon hastası olduğunu ve Fatma'yı orada görünce tansiyonunun çıktığını, bu yüzden cinayet işlediğini öne sürdü. 

Davanın 19 Aralık 2019 tarihli duruşmasında oy çokluğu ile sanığa "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, sanığın kızgınlıkla hareket ettiği gerekçesiyle "haksız tahrik" indirimi uyguladı ve cezayı 18 yıl hapis cezasına çevirdi.

Fatma Şengül'ün ailesi ve avukatlarını itirazı sonucu dosya, bir üst mahkemeye taşındı. İstinaf mahkemesi Fatma Şengül'den sanığa yönelen herhangi bir haksız davranışın bulunmadığına kanaat getirerek sanık hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtti. Aralık 2020'de görülen dava sonucunda Fatma Şengül'ün katiline verilen ağır tahrik indirimi bozuldu. Akbaş'a kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi.

Fatma'nın kızı Açelya Şengül, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle davayı Yargıtay'a taşıdı.