19 Nisan 2024 Cuma

'Fail Musa Orhan tutuklanmalı'

İpek Er Ailesi Avukatları, fail Musa Orhan hakkında "nitelikçi cinsel saldırı" suçundan ceza verilmesinin, kadın mücadelesinin bir kazanımı olduğunu belirtti, ancak failin tutuklanmamasına tepki gösterdi. Avukatlar, "Failin tutuklanması adaletin tesisi için gereklidir" dedi.

İpek Er'e tecavüz eden ve ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ın yargılandığı davada 3 Aralık'ta karar çıktı.

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, fail Musa Orhan'a "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. Ancak "iyi hal" indirimi ile cezayı 10 yıla düşürdü. Failin tutuklanması talebini ise reddetti.

Karara ilişkin açıklama yapan İper Er Ailesi avukatları, üniformalı bir erkeğin "nitelikli saldırı suçundan" ceza almasını, cezasızlık zırhına karşı kadın mücadelesinin bir kazanımı olarak gördüklerini belirtti. 

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda kuvvetli suç şüphesi varlığı halinde tutuklama nedenlerinin var olduğu kabul edilen suçlardan birinin de cinsel saldırı suçu olduğunu hatırlatan avukatlar, mahkemenin fail hakkında tutuklama kararı vermemesini eleştirdi.

'FAİL SADECE 6 GÜN TUTUKLU KALDI'
Failin bugüne kadar sadece 6 gün tutuklu olduğunu belirtti, "Sanık, itiraz mercinin cinsiyetçi ve eril yaklaşımı ile tahliye edilmiş ve bir daha tutuklanmamıştır" dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"CMK madde 100, dosya içerisindeki somut deliller, yargılama boyunca yalan beyanda bulunmaları amacıyla yönlendirilen tanıklar, suçtan kurtulmaya dönük sanık beyan ve pratiği ve sanığın 10 yıl ceza almış olması hususları bir bütünen değerlendirildiğinde sanığın tutuklu yargılanması adaletin tesisi için gereklidir."

Kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlara ulaşmasının sebeplerinden birinin de sanıkların yargı tarafından korunması olduğuna dikkat çeken avukatlar, söz konusu dosyanın takipçisi olmaya ve gerçek adalet için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.