28 Mart 2024 Perşembe

EYT'liler yeni düzenlemeye itiraz etti

EYT'liler, siyasi iktidarın sunduğu yeni düzenlemenin kabul edilemez olduğunu söyledi. Emek ve alınterinin yok sayıldığı düzenlemeye itirazlarını dile getiren EYT'liler, 1999'da çıkarılan 4447 sayılı yasanın çıkış tarihi itibariyle uygulanmasını istedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SYDD), Ankara'da açıklama yaptı, yeni EYT düzenlenmesine tepki gösterdi. Ulus meydanında yapılan açıklamaya çok sayıda EYT'li katıldı. Basın açıklamasında, "Prim, yıl tamam, maaş nerede", "Yasalar geriye işlemez", "Primler nerede SGK", "Hakkımızı alacağız" yazılı dövizler taşındı.

Ankara EYT SYDD Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kotan kitle adına yaptığı açıklamada, yeni düzenlemede öngörülen formülün kabul edilemez olduğunu söyledi.

'EMEĞİN KARŞILIĞI YOKTUR'
Kotan, bu düzenlemede emek ve alınteri olmadığını belirterek, "Formül, model, şart, kesinti, prim günü artırılması, yaş şartının uzatılması gibi seçenekler kabul edilemez" dedi.

'YASA ALEYHTE İŞLETİLEMEZ'
Kotan, 8 Eylül 1999'da çıkarılan 4447 sayılı yasanın aleyhte geriye işletilmesi sonucu, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı mensubu çalışanların mağdur edildiğini hatırlattı, "Çalışma hayatımıza 1-15 yıl arası yaş ve prim şartı eklenerek hak kaybı yaşatıldık. Bizler yasanın çıkış tarihi itibariyle uygulanmasını istiyoruz. Erken emeklilik diye bir söylemi istemiyoruz kabul etmiyoruz. Artık yeter, bu bekleyiş bir an önce son bulsun. Adalet geç de olsa tecelli etsin" çağrısında bulundu.

'ENDİŞELİYİZ'
Basında yer alan haberler nedeniyle endişeli olduklarını vurgulayan Kotan, olumsuz haberlerin EYT'liler arasında panik ve kafa karışıklığına neden olduğunu söyledi, "Oldu bittiye getirilmek istemiyoruz" dedi.

'ÇALIŞMALARDA YER ALMALIYIZ'
EYT ile ilgili çalışmalarda yer alma taleplerini dile getiren Kotan, "Ortaya çıkacak yol haritası ve detaylar Meclis'e sunulmadan önce yeni bir mağduriyet yaratmadan çözüm olması konusunda karşılıklı fikir alışverişinde ısrarcıyız" diye konuştu.

Kotan taleplerini şöyle sıraladı:
" Aylık bağlanma oranları yüzde 70 seviyesine çekilmeli.
♦ Prim gününü tamamlayanlardan GSS kesilmemeli.
Çalıştıkça, prim ödedikçe düşen bir maaş bağlanması sisteminden vaz geçilip çalıştıkça prim ödedikçe, artan bir maaş bağlanılması sistemine geçilmeli.
Staj ve çıraklık döneminde işe başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmalı.
Prim günü eksik olanlara, borçlanma imkanı tanınmalı.
Bütün bunlar ayırt edilmeden SGK, Bağkur, Emekli Sandığı hepsine yansıtılmalı.
Emekli olan ve hazırda olacaklara en düşük asgari ücret ölçü alınmalı.
Emekli aylıkları arasındaki büyük fark kapatılmalı, yakın seviyede eşitlenmeli.
Şimdiye kadar bu süreyi beklerken, her birimizin en az yaklaşık 350 bin- 400 bin alması gereken maaş ve harici yatan fazla prim ödemelerimiz dikkate alınmalıdır."

Basın açıklaması, "Edirne'den Kars'a Jüpiter'den Mars'a eğer adalet varsa çıksın bu yasa" sloganıyla sona erdi.