7 Eylül 2024 Cumartesi

ESM'den can kayıplarına tepki: Sorumlu özelleştirmeleri yapan iktidar

KESK'e bağlı ESM, Diyarbakır ve İzmir'de bakım yapılmaması nedeniyle elektrikten kaynaklı can kayıpları ve elektrik zamlarına tepki gösterdi. Açıklamada, "Can kayıplarının sorumlusu özelleştirmeleri yapan iktidardır" denildi.

KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası (ESM), Ankara Sakarya Caddesinde eylem yaptı. Diyarbakır'daki yangın ve İzmir'deki elektrik kaçağı sonucu yaşanan can kayıplarına ilişkin yapılan açıklamada, iktidarın özelleştirme politikalarının can kayıplarına yol açtığı, yapılan zamlarla halkın soyulduğu vurgulandı.

KARAGÖZ: CAN KAYIPLARININ SORUMLUSU İKTİDARDIR
KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bütün stratejik kurumların özelleştirildiğini; alınmayan önlemlerin, yapılmayan denetimlerin can kayıplarına yol açtığını söyledi. Elektrik dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması gerektiğini söyleyen Karagöz, "Can kayıplarının sorumlusu bu özelleştirmeleri yapan iktidardır" dedi.

'İNSAN HAYATI İKİNCİ PLANA ATILDI'
Basın metnini okuyan ESM Merkez Kadın Sekreteri Fatma Meral Koçer ise, geçtiğimiz ay ihmaller sonucu Diyarbakır'da çıkan yangında 15 kişinin, İzmir'deki elektrik kaçağı nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Patronların kar hırsının can kayıplarına sebep olduğunu vurgulayan Koçer, "Sermayenin elinin değdiği, piyasanın insafına terk edilen her alanda olduğu gibi elektrik üretim, iletim ve dağıtım işinde de insan hayatı ikinci plana atılmıştır. Bütün ülkede elektrik dağıtım işi iktidara yakınlıkları malum olan şirketlere pay edilirken; bu şirketler iktidara yakın olmanın verdiği güvenle en temel bakım onarım faaliyetlerini gerçekleştirmek, insan hayatını riske atan sorunları ortadan kaldırmaktan kaçınmışlardı" dedi.

'BİR ELİ İKTİDARIN KESESİNDE, DİĞER ELİ HALKIN CEBİNDE'
Halkın özelleştirmelerin sebep olduğu trajedilerle boğuşmaya çalışırken elektrik şirketleri tarafından sistematik bir soyguna tabi tutulduğunu vurgulayan Koçer, "Elektrik şirketlerinin bir eli iktidarın kesesinde, diğer eli ise halkımızın cebindedir. Emekçilerin daha maaşı cebine girmeden vergisi kesilirken, bu ülkenin kanını emen patronlar bu tarz vergi aflarıyla servetlerini büyütmeye devam etmektedir" diye konuştu.

İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan enerjinin piyasanın aç gözlülüğüne terk edilmemesi ve elektrik şirketlerinin kamulaştırılması gerektiği söyleyen Koçer, şöyle konuştu: "Bizler bu ülkenin onurlu kamu emekçileri olarak bu rant ve talan düzenine karşı şimdiye kadar susmadık, bundan sonra da mücadelemizi olanca gücümüzle sürdüreceğiz. Diyarbakır'da ve İzmir'de özelleştirme politikasının bir sonucu olarak yitirdiğimiz insanlarımızı unutmayacağız; sorumlulardan hesap sorulması için takipçi olacağız, bulunduğumuz her alanda dile getireceğiz."