7 Eylül 2024 Cumartesi

Eskişehir'de işten atmalara karşı birleşik mücadele çağrısı

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla ekonomik krizi gerekçe gösterilerek 54 işçi hakkında işten çıkarma kararı veren Tepebaşı Belediyesine tepki gösterildi. Krizin faturasının ödemesi gerekenin işçiler olmadığının altı çizilen açıklamada, işten atmaların yasaklanması istendi. 

İktidarın sermaye odaklı politikaları sonucu yoksullaşma krizi artıyor. Saray şatafat içinde yaşarken işçi ve emekçiler krizin faturasını ödemeye zorlanıyor. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Hizmetlerinde Tepebaşı A.Ş. bünyesinde çalışan işçilerden 54'ü ile ilgili işten çıkarma işlemleri yaşandı; birkaç gün önce de aralarında engelli işçilerin de olduğu 34 işçi işten çıkarıldı. 

'ASLA KABUL ETMİYORUZ'
Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Espark Bağlar kapısı önünde eylem yapıdı. "Bedelini krizi yaratanlar ödesin! İşçi kıyımını durdurun" pankartın açıldığı eylemin metnini Nurettin Aldemir okudu. Kamuda tasarruf tedbirleri adı altında belediyelerin ödeneklerinin azaltıldığına dikkat çeken Aldemir, belediyelerin tasarruf kalemlerine işçilerini, emekçilerini dahil etmemesi gerektiğini belirtti. Belediyelerin tasarruf denilince "akıllarına ilk gelenin işçi çıkarma olmasını" doğru bulmadıklarını söyleyen Aldemir, "Çıkarılan işçilerin neye göre belirlendiği; hangi gerekçeyle işten çıkarıldıkları şimdiye kadar açıklanmamıştır. Gerekçe küçülme ise hangi kriterlere göre küçülmeye gidildiğine yönelik bir açıklamanın yapılmadığını da biliyoruz. Tepebaşı Belediyesi'nden beklentimiz atılan işçilerin tamamının işe geri alınması; ücretlerin en az yoksulluk sınırı düzeyine çekilmesi; planlanan yeni işten atmalardan da derhal vazgeçilmesidir. Bu basın açıklaması vesilesiyle Eskişehir'deki tüm belediyelere, belediye başkanlarına, diğer karar vericilere sesleniyoruz! İşçi kıyımını asla aklınıza getirmeyin; yaşanan işçi kıyımını durdurun! En temel insan haklarından olan çalışma ve üretme hakkına saygı duyun! Bilin ki yaşanan krizin faturasının işçilere kesilmesini asla kabul etmiyoruz, asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

'BİRLEŞMEYE DAVET EDİYORUZ'
Krizden çıkışın anahtarının belli olduğunu kaydeden Aldemir, şöyle devam etti: "Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alındığında; servet vergisi getirildiğinde; yandaşlara, büyük sermaye gruplarına uygulanan teşviklerden, vergi aflarından vazgeçildiğinde; işten atmalar yasaklandığında; ücretler başlangıç olarak en az yoksulluk sınırı üzerine, daha sonra insanca yaşam düzeyine çekildiğinde; vergide adalet sağlandığında sorun hızla çözüm yoluna girecektir. Son söz olarak bu basın açıklaması vesilesiyle tüm Eskişehirli işçi ve emekçileri Tepebaşı Belediyesi'nden atılan işçilerle dayanışmaya; krizin faturasını kabul etmeme mücadelesinde birleşmeye davet ediyoruz!"