20 Mayıs 2024 Pazartesi

'Eşbaşkanlık' için ilk kez ceza verildi

Sur'da 10 yıl önce BDP'den belediye eşbaşkanı seçilen Seyit Narin'e verilen 1 yıllık hapis cezası, istinaf mahkemesi tarafından onandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) devamı olduğu siyasi partiler tarafından resmi olarak hayata geçirilen eşbaşkanlık sisteminin belediyelerde uygulanması hakkında Diyarbakır'da açılan bir davada ilk kez ceza verildi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 10 yıl önce yapılan yerel seçimlerde Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) belediye eşbaşkanı seçilen Seyit Narin'e, geçen yıl ekim ayında yargılandığı Diyarbakır 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 1 yıllık hapis cezası, Diyarbakır İstinaf Mahkemesi tarafından onandı.

Medyascope'tan Ferit Aslan'ın haberine göre Seyit Narin, eşbaşkanlık sistemini uyguladığı için "görevi kötüye kullanmaktan" ceza alan ve cezası onanan ilk belediye başkanı oldu. Daha önce benzer iddia ile aralarında eski Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Bulun'un da bulunduğu çok sayıda kişiye dava açılmış, ancak beraat etmişlerdi. 

Sur Belediye'sinin eski başkanı Seyit Narin yaptığı savunmada, dava dosyasının siyasi saiklerle oluşturulduğunu belirterek, "Seçimlere eşbaşkanlık vaadiyle girildi. Usulsüz bir durum yok, siyasi partilerde de yapılan yasal düzenlemeyle eşbaşkanlık sistemine geçilmiştir. Eşbaşkanlık kararı belediye meclisinin aldığı karardır. Burada herhangi bir suç yoktur" demişti.

1 yıllık hapis cezası Diyarbakır İstinaf Mahkemesi'nce onandıktan sonra Narin, tutuklanarak Diyarbakır Açık Hapishanesi'ne konuldu.