21 Mayıs 2024 Salı

Eş Şebab, Kenya'daki ABD üssüne bombalı araçla saldırdı

Eş-Şebab örgütü, Kenya'da ABD askerlerinin de içinde olduğu askeri üssü saldırı gerçekleştirdi.

Irak'ta dün gece ABD hedeflerine yapılan füzeli saldırıların arından Amerikan ve Kenya ordusu tarafından kullanılan Kenya-Somali sınırı yakınındaki Simba Kampı'na da Eş-Şebab örgütü tarafından saldırı düzenlendi. Sabaha karşı gerçekleştirilen saldırıda bir aracın patlaması sonucu çeşitli hava araçları ve helikopterler tahrip olurken, üste bulunan askerlerden ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi. Saldırıda 4 Eş Şebap üyesi öldü.

Somali'de El Kaide'nin kolu olarak örgütlenen Eş-Şebab, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde birçok kez hava saldırılarına hedef oldu. Örgütün geçtiğimiz hafta Somali'nin başkenti Mogadişu'da düzenlediği bombalı saldırıda 81 kişi yaşamını yitirmişti.

SALDIRILARDA DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA
Her ne kadar bu saldırı doğrudan İranlı General Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD tarafından öldürülmesiyle doğrudan ilişkili olmasa da uzmanlar olayın zamanlamasına dikkat çekiyor.

Avrupa basınına göre Sünni mezhebe bağlı Vahabiliği destekleyen bir grup olan Eş-Şebab'ın Şii mezhebine mesafeli durduğu bilinse de Kenyalı güvenlik güçlerinin bir süredir İran'ın bölgede bağ geliştirmeye çalıştırdığı konusunda endişe taşıdıkları biliniyor. Kenyalı yetkililerin endişelerinde haklı olması halinde bu tür saldırıların İran'a stratejik ittifak mesajı şeklinde algılanabileceğini dile getiriyor.