1 Nisan 2025 Salı

'Erkek devlet şiddetine karşı mücadelemiz sürecek'

TJA, HDK, DEM PARTİ ve DBP, DEM Parti Şırnak milletvekili Newroz Uysal'a dönük polis saldırısına tepki göstererek, "Erkek devlet şiddetine karşı; nerede olursak olalım örgütlü mücadelemizi en büyük dayanak görerek, jin jiyan azadi felsefemizin ışığında direnişimizi büyüteceğiz" dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Van'a dönük kayyum darbesine karşı süren protestolar esnasında DEM Parti Şırnak milletvekili Newroz Uysal Aslan'a dönük polis saldırısına tepki gösterdi.

DEM Parti İstanbul İl Örgütü önünde yapılan eylemde, "Erkek devlet şiddetine karşı mücadelemiz sürecek" pankartı ve Newroz Uysal ile yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal'ın fotoğrafları taşındı.

Uysal'ın Van halkının iradesinin gasbına karşı demokratik eylemlere katıldığını ve milletvekili olduğu bilinerek saldırıya uğradığını ifade eden DEM Parti milletvekili Kezban Konukçu, saldırıyı kınadı ve bu saldırılara karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

'İKTİDAR SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYOR'
Basın açıklamasını okuyan Aygül Sincar, "Savaş ve soykırım politikasıyla ayakta durmaya çalışan AKP iktidarı başta direnen kadınların ve Kürt halkının kazanımlarını gasp etmeye çalışmaktadır. Gasp yolunu meşrulaştırmak için her yolu kendine mübah gören iktidar faşizmin çukurunda debelenmektedir" dedi. "Kadınları şiddet cenderesi altına alarak baskılayan, kazanımlarını gasp eden, mücadelesini kriminalize etmek için hukuksuzca gözaltı ve tutuklama talimatı veren iktidar suç işlemeye devam etmektedir" diyen Sincar, son olarak Van Büyükşehir Belediyesi'ne dönük kayyum darbesine işaret etti.

Van halkının iradesini yok sayan iktidarın günlerdir Van'da kayyuma tepki gösteren halka şiddet uyguladığını ifade eden Sincar, "Erkek devlet şiddetini sürekli hale getiren bu iktidarın politikaları sonucunda, TJA'lı kadın yoldaşlarımız Şırnak milletvekilimiz Newroz Uysal ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanımız Neslihan Şedal polis şiddetine maruz kalmıştır. Newroz yoldaşımız başta olmak üzere kadınlara yönelik bu üniformalı şiddeti, 5 bin yıllık erkek egemen anlayışın kadın düşmanı tarihinden biliyoruz; bu tekçi, cinsiyetçi zihniyetin sürdürücüsü faşist iktidarların teşvik ettiği kadın kırımlarından tanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ÖRGÜTLENEN KADINLAR KAZANACAK'
Günlerdir kazanımlarını korumak için direnen kadınlara her türlü şiddet uygulandığını belirten Sincar, "Van sanat sokağında kadın yürüyüşüne müdahale ederek kadınlara şiddet uygulayan, Helin Demirtepe arkadaşımıza kasıtlı bir şekilde şiddet uygulayan polis cesaretini erkek devletten almaktadır. Bu zihniyetin bir sonraki adımı halkın seçilmiş milletvekiline, belediye eşbaşkanına  saldırmak oldu" dedi.

Sincar, şöyle devam etti: "Newroz Uysal, Neslihan Şedal, Helin Demirtepe şahsında yoldaşlarımıza yönelik erkek devlet şiddetine ve kadın düşmanı anlayışa karşı mücadelemizi büyütme sözü veriyoruz! Erkek devlet şiddetine karşı; nerede olursak olalım örgütlü mücadelemizi en büyük dayanak görerek, jin jiyan azadi felsefemizin ışığında direnişimizi büyüteceğiz. Kazanımlarımızı haklarımızı ve hayatlarımızı bizler koruyacağız. Örgütlenen kadınlar kazanacak, direnişimiz kazanacak!"

Eylem boyunca, "Jin, jiyan, azadi", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.