18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ergül: Arkadaşımın yanında yer almam işten çıkarılma gerekçemdir

İş arkadaşının açtığı davada tanık olduğu için işten çıkarılan Aynur Ergül'ün açtığı işe iade davası görüldü. Açıklama yapan Ergül, haksızlığa uğradığını belirterek, sonuna kadar mücadele edeceğini söyledi.

Polat Renaissance Otel'de çalışırken işverenle davalık olan Semin Utebay'ın davasında şahit olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan Aynur Ergül, üyesi olduğu Devrimci Turizm İşçileri Sendikası'yla (Dev-Turizm-İş) açtığı işe iade devası görüldü. 

Duruşma öncesi Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri de katıldı.

'SAVUNMA ALIP İŞİME SON VERMEYE KALKTILAR'
Açıklamayı okuyan Ergül, işyerinde haklarını talep etmesine rağmen cevap alamayan ve işverenle davalık olan Semih Utebay'ın davasında şahit olduğu için işine son verildiğini söyledi ve mesai saatleri dışında aranarak "Ekmeğini yediğin yerin aleyhine nasıl şahitlik edersin" denildiğini aktardı.

Daha sonra kendisini, kendi isteğiyle işten ayrılmaya zorladıklarına dikkat çeken Ergül, konuşmasına şöyle devam etti: Bana, 'Daralmaya gidiyoruz ama sen hastalığından dolayı işten ayrıldığını beyan et ki işsizlik maaşı alabilesin' dediler. Ben de 'Siz işten çıkarıyorsunuz, zaten işsizlik maaşı alacağım' deyince 2 gün sonra performans düşüklüğü bahanesiyle savunma alıp işime son vermeye kalktılar. Ben de 15 yıllık süreçte hiç uyarı almadığımı beyan ederek bu durumu kabul etmedim. Hakkını arayan bir arkadaşımın davasında şahitlik etmem, onun yanında yer almam işten çıkarılma gerekçemdir. Haksızlığa uğradığım için işe iade davası açtım."
 
Yapılan açıklamaların tümünün bahane olduğunu dile getiren Ergül, üyesi olduğu Dev Turizm-İş Sendikası ile mücadeleyi büyüteceğini vurguladı, dayanışma çağrısı yaptı.

'PERFORMANSININ DÜŞÜK OLDUĞUNA İLİŞKİN HERHANGİ BİR ŞEYE ŞAHİT OLMADIM'
Açıklamanın ardından duruşmaya geçildi. Bakırköy 16. İş Mahkemesi'nde görülen davada tanık olarak ifade veren Şenay Yıldırım, Ergül'ün kendi yanında müdür ile konuştuğunu belirtti ve ekledi: "Telefonu kapattıktan sonra Ergül bana, müdürün 'Semih'e neden tanıklık yaptığını, çalıştığı yere karşı böyle bir davranışta bulunmaması gerektiğini' söylediğini söyledi. Çalıştığımız dönemde Ergül'ün performansının düşük olduğuna ilişkin herhangi bir şeye şahit olmadım" dedi.
 
Duruşma, davacı ve davalı vekillerin dinlenmesi gereken diğer tanıkları bildirmesi için 18 Mayıs 2020'ye ertelendi.