26 Nisan 2024 Cuma

Engelli olmak cinsel tacizi engellemiyor

HDP Milletvekilleri Koçyiğit ve Sürücü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık'ın yanıtlaması için Meclis'e verdikleri soru önergesinde engelli kadın ve kız çocuklarının maruz kaldığı sorunları dile getirdi. 

Engelli kadın ve kız çocukları temel hak ve özgürlüklerden tam ve eşit şekilde yararlanamıyor. Engelli ve kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik ortak yaklaşımlar, engelli kadınların ve kız çocuklarının yaşamlarında henüz merkezi bir yere sahip değil. 

Sosyal devletin amacı yapısal ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve hakların hayata geçirilmesini sağlamak. Cinsel tacizin engelli olma hali ve toplumsal cinsiyet olgusu ile şekilleniyor ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete yönelik farklı anlayışlar doğuruyor. 

Ayrıca engelli olma hali ile toplumsal cinsiyet olgusunun kesiştiği durumlarda yaşanılan cinsel taciz daha da kötüleşiyor. Engelli kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel tacizin ortadan kaldırılması için etkili ve etkin çalışmaların hayata geçirilmesi ve bu kapsamda konunun tüm  boyutlarıyla ele alan bir yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ayşe Sürücü,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın yanıtlaması üzerine Meclis'e verdikleri soru önergesinde bu sorunu Meclis gündemine taşıdı. 

Yanık'ın yanıtlaması istenen sorulardan öne çıkan sorular şöyle: 
"Engelli kadınlara yönelik; şiddet, cinsel istismar, cinayet, intihar gibi verileri Bakanlığınız oluşturmakta mıdır? Oranları nedir?
Engelli kadınların özellikle cinsel sağlık, üreme sağlığı ve aile planlamasına ilişkin sağlık hizmetinde karşılaştığı sorunların giderilmesi adına bir çalışmanız var mıdır?
Engelli kadınların çalışma hayatında uğradığı mobbinglere ilişkin bir veriye sahip misiniz ?"