18 Mayıs 2024 Cumartesi

Eğitim Sen: El ele verip umudumuzu büyütelim

Eğitim-Sen üyeleri, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nün mücadele günü olduğunu belirtti. Eğitim-Sen Genel Merkezi, tüm öğretmenlere çağrı yaptı: "El ele verip, umudumuzu büyütelim."

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla Van ve Mersin'de açıklama yaptı.

VAN
Eğitim-Sen Van Şubesi üyeleri sendika binasında bir araya geldi. Şube Başkanı Murat Atabay, AKP iktidarı döneminde eğitimcilerin haklarının hedeflendiğini belirterek, AKP ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) itibarsızlaştırmaya dönük söylem ve uygulamalarla öğretmenliği hedef aldığını kaydetti. Atabay, "Yıllardır ülkeyi yönetenler ve eğitim politikalarına yön verenler öğretmenlik mesleğinde yaşanan nitelik kaybının artmasında en büyük pay sahipleridir. Eğitim alanında yaşanan sorunların sorumlusu öğretmenlerimiz değil, siyasi iktidar, MEB ve onların sözünden çıkmayanlardır. Kamu istihdamında benimsenen güvencesiz/sözleşmeli istihdam uygulamalarının yaygınlaşması, özellikle farklı kimlik ve mezheplere yönelik ayrımcı tutumla öğretmenlik mesleğinde istihdamın liyakate göre değil iktidara ‘sadakat'e göre yapılmasına yol açtı. Haksızlıklar derinleşti. AKP'nin kapı kullarını yaratmayı hedefleyen uygulamalar, işyerlerinde bütün eğitim emekçileri için büyük bir kuşatma yarattı" diye konuştu.

MERSİN
Eğitim-Sen Mersin Şubesi, sendika binasında açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) bileşenleri üyeleri de açıklamaya katıldı. "Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir" yazılı pankartın açıldığı açıklamada sendikanın Mersin Şube Kadın Sekreteri Gülperi Fatih konuştu.

Türkiye'de görev yapan eğitim ve bilim emekçilerinin OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralarda olduğunu söyleyen Fatih, "KHK'ler ile sorgusuz, sualsiz, hukuksuz bir şekilde işinden ve ekmeğinden edilen KESK'li kamu emekçilerinin yaşadığı sorunlar pandemi koşulları ile birlikte daha da derinleşmiştir" dedi. Fatih, 5 Ekim'in sadece "kutlanan" bir gün olmadığını, evrensel anlamda bir mücadele günü olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin dört bir yanında fedakârca görev yapan öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini mesleğine ve haklarına yönelik saldırılara, krizin faturasının sırtımıza yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye seslendi.

'EL ELE VERİP UMUDUMUZU BÜYÜTELİM'
Eğitim-Sen Genel Merkezi ise yaptığı yazılı açıklamada, eğitim alanında yaşananlara dikkat çekti. Türkiye’deki eğitim politikalarındaki tüm yanlışlara rağmen, eğitim sisteminin öğretmenlerin emekleriyle, fedakârlıklarıyla ayakta durabildiğine dikkat çekildi.

Açıklamdaa, “Hukuksuz ihraç politikasıyla okullarından, öğrencilerinden, dersliklerinden koparılan her bir arkadaşımızın öğrencileriyle karşılaşma anı sevgi seline dönüyor. İşte bu tablo, öğretmenliğin bir sınıfta sadece ders anlatmaya sığmadığını ve sığmayacağını görmek isteyenlere çok şey anlatıyor. Bu tablo, öğretmenlik mesleğinin tarifsiz mutluğunu resmettiği gibi öğretmeni mekanik bir öğretme işlevine mahkûm etmek isteyenlerin büyük yanılgısını bizlere sunuyor.

Değerli öğretmenler; haklarımız yok sayılsa da emeğimiz değersizleştirilmeye çalışılsa da geleceğimiz belirsizliğe mahkûm edilse de inanıyoruz ki hep birlikte ve yan yana durduğumuz müddetçe başarılı olabilir, bu gidişatı değiştirebiliriz. El ele verip, umudumuzu güçlendirelim" denildi. 

Eğitim-Sen, tüm öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutladı.