7 Eylül 2024 Cumartesi

'Eğitim nöbeti' 19. gününde: Mücadele dersini öğretmenler veriyor

Özel sektör çalışanı eğitim emekçilerinin "eğitim nöbeti" 19. gününde sürüyor. MEB önünde yaptıkları açıklamayla taleplerini bir kez daha dillendiren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, "Mücadelemiz öğrencilerimizin geleceği için. Bu eğitim nöbeti, öğretmenleri yeniden bir araya getiren, ekmeğine ve geleceğine sahip çıkan emekçileri birleştiren, eğitimi içine sürüklendiği bataklıktan çekip çıkarmak için tutulan bir nöbettir" denildi. 

Taban maaş hakkının Öğretmenlik Meslek Kanununda yer alması için "eğitim nöbeti"ni sürdüren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama yaptı. "Asgari ücret düzenine son! Taban maaş hakkı hemen! Haklarımız ÖMK'ye!" pankartının açıldığı eylemde, taleplerin yer aldığı dövizler de taşındı. 

Eylemde sık sık "Bu iş yerinde öğretmene asgari ücret dayatılıyor", "Asgari ücretle Yusuf Tekin geçinsin", "Patronların bakanı Yusuf Tekin istifa", "Patronlara değil öğretmene güvence", "Ekmek için eğitim nöbeti", "Gelecek için eğitim nöbeti", "Mücadele dersini öğretmenler veriyor" sloganları atıldı.

'BAKAN TEKİN ÖĞRETMENİ BU SÖMÜRÜ DÜZENİNDE YALNIZLIĞA İTTİ
"Sabrımız tükeniyor! Taban maaş ÖMK'ye" çağrısı ile bir araya gelen öğretmenler basın açıklamasından sonra oturma eylemine başladı. "Karneni ver Ankara'ya gel", "Taban maaş gelene kadar dersimiz Ankara'da" dövizlerinin taşındığı eyleme Eğitim Sen MYK üyeleri de katıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in özel sektörde çalışan öğretmenleri düşünmediği kaydedilen açıklamada, Bakan Tekin'in öğretmenleri açlık sınırında ücretle yaşamaya zorlarken, kendisinin denetlemekle sorumlu olduğu kurumları denetlemediğini, alanı patronların sömürüsüne açık hale getirdiğini, öğretmeni bu sömürü alanında yalnızlığa, sahipsizliğe ittiği kaydedildi. 

'ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN SAYGINLIĞI AYAKLAR ALTINA ALINAMAZ'
Taban maaş hükmünün yasadan kaldırılması için gerekli hazırlıkları Tekin'in yaptığını ve hükmün gerekli yasadan çıkarıldığı hatırlatılan açıklamada, yüz binlerce özel sektör çalışanı öğretmenin her gün yoksullaştığı vurgulandı. "Kamuda çalışan dengi meslektaşının bir ayda girdiği ders sayısının üç katı derse getiriyor özelde çalışan öğretmen. Ve kamudaki denginin aldığı ücretin üçte birine mahkum ediliyor. Öğretmenlik mesleğini bir ücretli köleliğine ve öğretmenleri ucuz iş gücüne dönüştürmek isteyen MEB'in eğitim politikası budur" denilen açıklamada, öğretmenlerin ucuz iş gücünün olamayacağı, öğretmenlik mesleğinin saygınlığının ayaklar altına alınamayacağının altı çizildi. 

'BU NÖBET EĞİTİMİ İÇİNE SÜRÜKLENDİĞİ BATAKLIKTAN ÇIKARMAK İÇİN'
26 Mayıs'ta başlatılan "eğitim nöbeti"nin 19. gününde olduğu ve bu nöbeti Türkiye'nin dört bir yanındaki il milli eğitim müdürlükleri, patron dernekleri ve hak gasplarıyla öğretmenleri mağdur eden kurumların önüne yaydıkları belirtilen açıklamada, "Mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Mücadelemiz ekmek için. Atanmayan yüz binlerce meslektaşımız MEB'te ücretli köleliğe ya da özelde patronların köleliğine mahkum. Öğretmenlik mesleği saygınlığıyla birlikte yok ediliyor. Niteliksizleştiriliyor. Mücadelemiz öğrencilerimizin geleceği için. Bu eğitim nöbeti, öğretmenleri yeniden bir araya getiren, ekmeğine ve geleceğine sahip çıkan emekçileri birleştiren, eğitimi içine sürüklendiği bataklıktan çekip çıkarmak için tutulan bir nöbettir" denildi. 

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası olarak taban maaş ÖMK'a yer alana, belirsiz süreli sözleşmeleri alana, eğitim iş kolunu kurana kadar mücadeleyi sürdürecekleri yenilendi.