4 Mayıs 2024 Cumartesi

'Eğitim, kamu hizmetidir özelleştirilemez'

Ücretlerini alamayan Doğa Koleji öğretmenleri, okulun genel merkezi önünde açıklama yaptı ve dilekçe verdi. Eğitimin kamu hizmeti olduğuna dikkat çeken öğretmenler, patronların değil öğretmenlerin kazanacağını vurguladı.

Üç aydır ücretlerini alamayan Doğa Koleji öğretmenleri, ücretlerinin ödenmemesine karşı greve gitti. İstanbul'daki öğretmenler Ataşehir'deki genel merkez binasının önünde bir araya geldi. Öğretmeler, taleplerinin karşılanması için dilekçe verdi.

Eğitim-Sen 5'nolu Şube Başkanı Ata Esen de öğretmenlere destek verdi.

Öğretmenler adına açıklama yapan İsmail Sarp Aykurt, kira ve faturalarını ödeyemedikleri için mağduriyet yaşadıklarını ifade etti ve "Biz bunları ödemeden nasıl öğretmenlik yapabiliriz, borçla hayatımızı sürdürüyoruz" dedi.

"Kamusal hak olan eğitimi bile özelleştirdiniz. Bu durumun açığa çıkması normaldir" diyen Aykurt, temel kaygılarının maaşlarını almak ve okullarına dönmek olduğunu söyledi.

'HİÇBİR ŞEY ÖZELLEŞTİRİLEMEZ AMA EĞİTİM HİÇ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ'
ETHA'ya konuşan Eğitim-Sen 5'nolu Şube Başkanı Ata Esen, eğitimin özeleştirilmesinin bu sonucun yaşanmasına neden olduğunu belirtti, "Hiçbir şey özelleştirilemez ama eğitim hiç özelleştirilemez" dedi.

Esen, sermayenin kendi gücünü kullandığını, emeği hiçe saydığını belirtti ve ekledi: "MEB'in yapmış olduğu açıklama kesinlikle hedef saptıran bir açıklamadır. Çünkü MEB öğrenciyi düşünen bir noktada olsaydı öğrenciyi bu hale düşürmezdi. Dolayısıyla bu bir anlayış meselesidir. MEB'in yaptığı iş gündemi saptırmaktır. Bu işi biraz sönümlendirmektir. Bu işi bitirdikten sonra da bildiği şekilde devam etmektir."

'ÖĞRETMENİN HAKKINI VERMEZSENİZ, ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAKKINDAN BAHSEDEMEZSİNİZ'
İsmini vermek istemeyen bir öğretmen, dilekçeleri verdiklerini ve okul yönetiminin açıklama yapmasını beklediklerini söyledi.

ETHA'ya konuşan öğretmen, şunları söyledi: "Hali hazırda bazı kampüslerde boykotu sürdüren öğretmenlerimiz açıklamayı bekliyor. Birçok konuda yasal süre sınırı aşıldı ve bu duruma karşın yasal haklarımızı kullanacağız. Her ne kadar özel bir kurumda çalışsak da Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı çalışanlarız ve MEB'in belirlediği müfredat ile eğitim veriyoruz. Bakan Selçuk'un yaptığı açıklama, öğretmen haklarını bir kenara bırakan yalnızca öğrenci mağduriyetini gidermek üzere yapıldı. Bakanlığın açıklaması öğretmenlere bakış açısını net bir şekilde ortaya koyuyor. Öğretmen, eğitimin parçası değilmiş gibi muamele yapılsa bile eğitimin asli unsuru biziz. Öğretmenin hakkının verilmediği noktada öğrencinin eğitim hakkından bahsedemezsiniz."