17 Mayıs 2024 Cuma

Ege Bölgesi raporu: 4 ayda 22 kadın katledildi, 17 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Ege bölgesinde son dört ayda kadına yönelik şiddet ve hak ihlallerinin yer aldığı raporu açıkladı. Buna göre bölgede son 22 kadın katledildi, 17 kadın şüpeli şekilde yaşamını yitirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Ege Bölgesi dört aylık kadına yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. 

Rapordaki veriler Ege illerini kapsıyor ve illerdeki yerel ve genel basın ile komisyona yapılan başvurulardan elde edilen vireleri içeriyor.

Raporu, sosyal medya hesapları üzerinden İHD İzmir Şubesi yöneticisi Cemile Karakaya yaptı.

'ŞİDDET VE TACİZ DOSYALARI ÖRTBAS EDİLİYOR'
Kadına yönelik şiddetin arttığını ve bunun hukuki düzenlemelirin yeterince uygulanmadığının göstergesi olduğunu belirten Karakaya, "Yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, cinsel taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkin soruşturmaların yürütülmediğine, çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakıldığına, kadına yönelik şiddet davalarında erkek failin haksız tahrik, iyi hal indiriminden yararlandırıldığına çocuk tacizlerinin örtbas edildiğine tanıklık etmekteyiz" dedi.

Neredeyse her gün kadınların katledildiğine ve  çocukların taciz edildiğine dair haberlerin yapıldığını hatırlatan Karakaya, özellikle salgın döneminde şiddet, cinsel taciz olaylarının arttığını belirtti.

Karakaya, şiddete uğrayan kadınların sayısına karşılık sığınma evlerinin sayısının yeterli olmadığına dikkat çekti, buna ilişkin çözüm üretilmesi için çağrı yaptı. 

Ayrıca, trans cinayetlerinin de politik bir sorun olarak sürdüğünü ve en çok şiddetin kolluk gücü tarafından uygulandığını vurgulayan Karakaya, "Translara karşı şiddeti kolaylaştırıcı uygulamalardan vazgeçilmeli, maruz kaldıkları şiddet görmezden gelinmemelidir."

Karakaya, şunları söyledi: "Biz kadınlar diyoruz ki; Devlet kadına ve çocuğa karşı şiddeti, tacizi tecavüzü  önlemek için her türlü tedbiri almalıdır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin toplumun tüm kesimlerine etkin bir şekilde uygulanması için kalıcı  politikalar üretmelidir. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalıdır. Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçilmedir.

"Şiddetin  cinsi,  yaşı,  dili,  ırkı,  dini yoktur. Kadının olduğu yerde şiddet de her yerdedir."

Raporda, şu bilgiler yer aldı:

KADINLARA YÖNELİK HAK İHLALLERİ
-Kadına darp: 25
-Kadına taciz ,tecavüz: 10
-Medya yolu ile cinsiyetçi haber: 1
-Şüpheli ölüm: 17
-Kadın cinayeti: 22
-Kadın kaçırma: 1
-6284 uygulanmaması nedeniyle ölüm ihbarı: 1
-Kadın cinayetinde haksız indirim: 3
-Berdel evlilik: 1
-Kadın tehdit,şantaj: 14
-Kadın fuhuşa sürükleme,zorlama: 46

ÇOCUKLARA YÖNELİK HAK İHLALLERİ
-Çocuğa darp ,şiddet,yaralama: 1
-Çocuğa istismar: 16
-Çocuk cinayeti: 4
-Çocuk şüpheli ölüm: 8
-Çocuk intihar teşebbüs: 1
-Aile yapısına uygun olmayan çocuğun reddi: 1
-İhmal sonucu çocuk ölümü: 9
-Çocuğa tehdit,zorla alıkoyma: 2
-Okulda şiddet: 2
-Çalışan çocuk işte ölümü: 1
-Çocuk ihmal yaralanma: 4
-Çocuk şüpheli yaralanma: 9
-Hamile çocuk: 1
-Cezaevinde doğan çocuk: 1
-Suça itilen çocuk: 2