22 Kasım 2024 Cuma

Eczacılar 'İlaç temin protokolü' yenilenmezse iş bırakacak

Türk Eczacılar Birliği, ilaç temin protokolünün yenilenmemesi halinde eczacıların Türkiye genelinde iş bırakacağını duyurdu.

Türk Eczacılar Birliği (TÖP) ve 56 bölge eczacı odası Ankara'da düzenlenen Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı'nda iş bırakma kararı aldı.

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan mevcut modelin sürdürülebilir olmadığını belirten TEB, "1 Ekim 2024'te sona eren İlaç Temin Protokolü'nün yenilenmesi için gerçekçi şartlar oluşturulmalı" dedi.

Taleplerin karşılanmaması durumunda Türkiye genelinde eczanelerin geçici olarak faaliyetlerini durduracağını duyurulan açıklamada, "Eczanelerimizin kapatılması ve eylem sürecinin takvimi, Türk Eczacıları Birliği koordinasyonunda belirlenecek. Krizin müzakere yoluyla çözümlenmesi için kamu ile tüm diyalog kanallarını açık tutuyoruz" ifadelerine yer verildi.

HALK DA ECZACI DA ŞİKAYETÇİ
Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan eczacı Hayrullah Fikret Baransel, Türkiye'deki ilaç sektörünün yüzde 90'ının dışa bağımlı olduğunu söyleyerek, ilaç bulmanın sıkıntılı bir hal aldığına işaret etti.

Baransel, "Türkiye'de uygulanan bir ilaç fiyatnamesi var ve ilaç fiyatlarındaki değişiklikler yaygın olarak Euro kuruna bağlıdır. Geçen yıla nazaran bu yıl ilk defa yapılan güncelleme ile yüzde 23 oranında bir zamla yükselişe gidildi. Türkiye'nin hiperenflasyon ortamında bu oranın sorunları çözemeyeceğini düşünüyoruz. İlaç zamları devlet ve ilaç firmaları arasında gelişen bir sistemdir. Bugün belirlenen ilaç kuru ile birkaç ay sonraki kur arasında çok ciddi farklar ortaya çıkıyor. Mesela geçen yıl TL yüzde 45 değer kaybetmiş. Euro kuru tırmandıkça ilacın bulunabilirliği zorlaşıyor" dedi.

Tedbir alınması gerektiğini söyleyen Baransel "Reel kur ile ilaç fiyatlarında uygulanan kur arasındaki makas ciddi bir şekilde açıldı. Son zamla beraber ilaca uygulanacak kur yüzde 21 oldu. Bizler biliyoruz reel kur 40'lara dayandı. Sistemin bu şekilde devam etmesi mümkün değil" diye konuştu.

'İLAÇ ALAMIYORUZ'
Zamlar nedeniyle ilaç alamayacak duruma geldiklerine dikkat çeken Kübra Dinler, "Geçen hafta diş ağrısı için hastaneye gittim bana ilaç yazdılar; eczaneye gittim sadece bir antibiyotik için 200 TL fiyat verdiler. Biz, ilaç bile alamayacak duruma geldik. Her gün ilaç kullanmak zorunda olan insanlar belki de ilaçlarını alamıyorlar. Şu an eve dönecek yol param bile yok ben ilacı nasıl alayım" diyerek tepki gösterdi.