Ebûd Meqsûd: Aydınlar, demokratlar Rojava devrimi ile dayanışmalılar
Ebûd Meqsûd çok kısıtlı imkanlarla aydınlar arasında dayanışma halinde, önce tek bir kentte ardından birçok kentte kurum temsilciliklerini açarak çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti. Birliğin içinde eşbaşkanlıktan başlayarak yönetim kurulu içinde kadınların temsiliyeti olduğu gibi şair ve yazarlar içinde de çok sayıda kadının bulunduğunu kaydetti.
Cizîr Kantonu Aydınlar Birliği Eşbaşkanı, kuruluş amaç, hedefleri ve yeni dönemdeki çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Cizîr kantonuna bağlı Qamişlo kentinde 13-15 Eylül tarihleri arasında sanat-edebiyat festivali düzenlenecek. Festival öncesi Cizîr Kantonu Aydınlar Birliği Eşbaşkanı Ebûd Meqsûd ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
Cizîr Kantonu Aydınlar Birliği Eşbaşkanı Meqsûd, Birliğin 22 Haziran 2014 tarihinde, Özerk Yönetimin ilanından kısa bir sonra kurulduğunu belirtti. Meqsûd, "Aydınlar ve yazarlar olarak bir araya gelip toplanmak istiyorduk fakat kurumsal bir çalışmamız ve yerimiz yoktu. Bu yüzden yazarlar ve aydınlar olarak toplandık, birliğimizi oluşturmak için özerk yönetime başvuruda bulunduk. Cizre kantonu çerçevesinde örgütlendik" dedi. Çok kısıtlı imkanlarla kuruluş çalışmalarına başladıklarını belirten Meqsûd, aralarındaki dayanışma ile bir kurum açılışı yapabildiklerini söyledi.
Verili koşullarda, Amûdê, Tirbespîyê, Dirbesîyê, Til Temir, Serêkanîyê ve Hesekê, Qamişlo, Reqa dahil olmak üzere dokuz kentte kurum temsilciliği açtıklarını belirten Meqsûd, "Buralarda kurum açılması için yazarlarla görüşmeler yapıldı, toplantılar ve kapsamlı çalışmalar örgütlenerek yürütüldü. Bu kentlerdeki yazarlarla ilişkilerimizi güçlendirerek yazıhanelerimizi açtık. Amacımız bu kurumların oluşturulmasından sonra değişik, renkli, tarihsel kültürel, siyasal eylemler örgütlemekti" diye belirtti. Kendisinin aynı zamanda Şehit Herekol sergi evinin de kurucularından olduğunu söyleyen Meqsûd, sergi evinin de 8 yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Ebûd Meqsûd, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'deki yazarlarla olduğu kadar Avrupa'daki yazarlarla da güçlü ilişkileri olduğunu söyledi.
'KADINLAR SANATSAL ÇALIŞMALARDA DA KENDİLERİNİ İFADE EDİYOR'
Birçok ürün çıkardıklarını belirten Meqsûd, çalışmalarına dair şunları aktardı: "Son yıllarda 70'in üzerinde ürün çıkardık. Bu ürünler farklı birçok şeyi kapsamakta. Roman, hikâye, öykü, sözlük, tarihi kitaplar ve araştırmalar dahil olmak üzere bir çok dalda kitap çıkardık çalışmalar yaptık."
Dergilerde, gazetelerde yazı yazdıkları kadar televizyonlarda da çalışma yürüttüklerini, savaşı takip edip konuya dair yazılar yazdıklarını belirten Meqsûd, Aydınlar Birliği çalışmalarını bu temelde yürüttüklerini ifade etti. Çalışmalarında önemli gelişmeler kaydettiklerini söyleyen Meqsûd, 9-10 kişi ile çalışmalara başladıklarını bugün 128 kişiye ulaştıklarını ifade etti. Çalışmalarını Demokratik Toplum Kongresi (TEV-DEM) çatısı altında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Meqsûd, 2017-19 yılları arasında Özerk Yönetim ve belediyenin desteğiyle Okuma Bahçesi inşa ettiklerini belirtti. Meqsûd, okuma bahçelerinin Heseke ve Qamişlo'da bulunduğunu, eylem ve etkinlikler için bu bahçeleri kullandıklarını söyleyen Meqsûd, iki ay önce Eylül Ayında festival yapma kararı aldıklarını ve çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Üç aydır festival çalışmalarını yürüttüklerini belirten Meqsûd, "Eylül ayının başında Kobanê'de şehit Berçem festivali olduğu için kendi yapacağımız festivali 13-15 Eylül tarihleri arasında planladık" dedi. Qamişlo'da ki festivali okuma parkında gerçekleştireceklerini söyleyen Meqsûd, "Festivalde çeşitli etkinlikler olacak. Tiyatro, edebiyat tartışmaları, şiir okumaları hem kadınlar hem erkekler olarak gerçekleştirilecek. Kadınlar önemli rol oynadılar ve başarılı oldular. Bunun görünmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'AYDINLAR ROJAAVA DEVRİMİYLE DAYANIŞMALILAR'
Aydınlar Birliğinde kadınların temsiliyetinin önemli olduğunu belirten Ebûd Meqsûd kadınların birçok ürün ortaya çıkardıklarını söyledi: "Bizim birliğimizde kadınların yeri önemlidir. Birlikte hem yer de alıyorlar hem de önemli rol oynuyorlar. Birliğimizde eşbaşkanlık uygulaması var. Yönetimde 2 kadın 3 erkek var. Yazarlar sözcüsü 3 kadın diğerleri erkek. Birliğimizdeki kadınlar şiir ve hikâye yazıyorlar, araştırma yapıyorlar. Farklı türlerde çeşitli yazılar yazıyorlar. Dergimizde, gazetede yazılar yazıyorlar. Festivalde yer alıyorlar. Çok başarılılarda. Anahîta arkadaş iki kere şiir dalında ödül kazandı."
Sözlerini dünyadaki aydınlara çağrıyla bitiren Ebûd Meqsûd, şunları ifade etti: "Biz Cizre Kantonu Aydınlar Birliği olarak çağrımız şudur ki; demokrat, ilerici, özgürlükçü kişilere, Rojava devrimi Kürdistan-Kuzey ve Doğu Suriye devriminde dünyadaki kadın, çocukların haklarını temsil edildiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, özellikle herkes rolünü oynamalı. Bu devrim ile dayanışmalılar. Emek vermeli, çalışmalara katılmalılar. Bugün yaşananları yazmalılar, Kendi ülkelerinde bu devrimi tanıtmalılar. Bu devrime kadınlar öncülük ediyor. Kadın ordusu kurdu kadınlar. Yazarlara çağırımızdır. Devrimimizle dayanışmalılar. Bu devrimimiz, kardeşliğe, özgürlüğe ve demokrasiye örnek olmalı."