17 Mayıs 2024 Cuma

Diyarbakır'da 8 Mart'ın startı verildi: Örgütlü kimliğimize sahip çıkıyoruz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün programını açıklayan ve etkinliklerin startını veren Dicle Amed Kadın Platformu, tüm saldırılara karşı kadın özgürlük mücadelesini yükseltme ve kadın düşmanı politikaları boşa çıkarma çağrısı yaptı.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programı açıklandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel ve Dersim Dağ ile İl Eşbaşkanı Hülya Akökmen, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK Üyesi Satiye Ok'un da katıldığı açıklamanın basın metnini DAKAP Dönem Sözcüsü Kıymet Yıldız okudu.

8 Mart'ın tarihçesini hatırlatan Yıldız, "Yaşamın her alanında ve her döneminde emek vererek, bedeller ödeyerek var olmuş kadınları hatırlamak ve hatırlatmak, kadın emeğini yok sayan erkek egemen anlayışa karşı bir tarih oluşturmak açısından önemlidir" dedi.

Yaşam alanlarının daraltılarak evlere hapsedilmek istendiklerini söyleyen Yıldız, babaya, eşe ve aileye, işsiz bırakarak itaati dayatanlara karşı kadınların örgütlü kimliğine sahip çıktığının altını çizdi. Yıldız, "Gülistan Doku şahsında kaybettirilmeye çalışılan bütün kadınlara, öldürüldükten sonra taziyesinin kurulmasına bile izin vermeyen zihniyete, şüheli kadın ölümlerine 'intihar' süsü vererek kapatılan dosyalara ve buna benzer tüm insanlık dışı uygulamalara karşı durup kadın mücadelesi yükseleterek bu uygulamaları boşa çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

Elele vererek, yaşamın her alanında var olan mücadeleyi bu yılki etkinliklerle güçlendireceklerini duyuran Yıldız, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin programı şöyle açıkladı:

1 Mart Pazar
14.00: Makine Mühendisleri Odası'nda anneleri ile hapishanede olan çocuklar için oyuncak atölyesi yapılacak. 
15.00: Lilav kitabevinde tutsak kadınların, kitap imza günü yapılacak. 

4 Mart Çarşamba
12.30: Aile ve Sosyal Politikalar önünde cinsiyetçi politikalara karşı basın açıklaması yapılacak. 

5 Mart Perşembe 
12.00: Dağkapı Galeri'de resim sergisi düzenlenecek. Sergi, 19.00'a kadar sürecek. 
19.30: Amed Şehir Tiyatrosu'nda tiyatro etkinliği yapılacak. 

7 Mart Cumartesi
Bisiklet turu yapılacak. 

8 Mart Pazar
Final mitingi düzenlenecek.