16 Mayıs 2024 Perşembe

DİSK'ten 1 Mayıs açıklaması

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağını ilan eden ancak CHP'nin peşine takılarak Saraçhane'de devletin çizdiği sınırlarda 1 Mayıs'ı kutlayan 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin devrimciler barikat başında direnirken alanı terk etmesine DİSK tarafından açıklama geldi. Yürüyüş kolunun son gün teke düşmesi nedeniyle teknik ve örgütsel bir aksaklık yaşadığını iddia eden DİSK, bugünden itibaren önümüzdeki 1 Mayıs'a kadar çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek eleştirileri bertaraf etmeye çalıştı.

İstanbul'da devrimciler, işçi ve emekçiler barikat başında direnirken DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin içinde yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin "Bir yıl sonra görüşmek üzere mitingimizi sona erdiriyoruz" anonsunun ardından hızla alanı terk eden DİSK, gerekçe olarak teknik ve örgütsel aksaklık olduğunu öne sürdü. 

1 Mayıs meydanlarında emeğe yönelik ağır saldırıya karşı duran, direnenlerin selamlandığı açıklamada, "Hukuku ve Anayasa'yı hiçe sayan bir düzenin işçi sınıfı için ne kadar büyük bir tehdit olduğunun bilinciyle Saraçhane Meydanı'nda buluşan on binler bu memleketin sigortasının kendileri olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır" denildi.

Öte yandan iktidarın bu yasağı karşısında işçi sınıfının Taksim iradesinin toplumda büyük bir karşılık bulduğunun altı çizilen açıklamada, bu iradenin önümüzdeki sene daha da büyüyerek zorbalığı mutlaka yeneceği kaydedildi. 

Birden fazla koldan kurguladıkları yürüyüşün son gün tek kola inmesinin bir dizi teknik ve örgütsel sorunlara yol açtığı iddia edilen açıklamada, "Tertip Komitesi'nin inisiyatif kurmasında, kararları duyurmasında ve uygulanmasını sağlamakta yer yer aksaklıklara neden olmuştur. Bu aksaklıkların giderilmesi de boynumuzun borcudur. Çağrımızın haklılığına inanarak 2024 1 Mayıs'ında Türkiye'nin en kitlesel fiili 1 Mayıs'ında toplanan on binler bizlere büyük bir sorumluluk vermiştir. Hem Taksim 1 Mayıs alanının kazanılması hem de işçi sınıfına yönelik IMF destekli ağır bir saldırı programına karşı acil bir mücadele programının oluşturulması gibi ikili bir görevle karşı karşıyayız. Bilinmelidir ki, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki 1 Mayıs Birlik-Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamalarında ortaya çıkan irade 2 Mayıs'tan itibaren bu görevler için seferber olacaktır. Zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapan bu adaletsiz düzene karşı, gelirde ve vergide adaletsizliğe, hepimizi yoksullaştıran IMF programına karşı mücadeleyi 1 Mayıs alanlarından alınan güçle yarından itibaren tüm gücümüzle işyerlerinden sokaklara, sokaklardan meydanlara büyüteceğiz" denildi.