4 Mayıs 2024 Cumartesi

DİSK: Fatura zamları asgari ücrete yansımıyor

Asgari ücret hesabında ulslararası standartlara uyulmasını, sadece işçiyi değil ailesinin esas alınmasını isteyen DİSK Ege Bölge Temsilciliği, bir kez daha 2020 yılı asgari ücretin net 3200 TL olması talebini yineledi.

Bütçe görüşmeleri sürüyor, işçi ve emeçileri ilgilerinden 2020 yılı asgari ücret Aralık ayı sonunda belirlenecek. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, Konak Meydanı'nda yaptığı açıklamada, birkez daha asgari ücretin net 3200 TL olmasını istedi.

"İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret" pankartlarının açıldığı eylemde, geçim sıkıntısı nedeniyle mutfaklara girmeyen sebze ve meyvelerden oluşan temsili bir döviz ve tencere-kapak taşındı. Basın metnini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, zamlar faturalar yansırken neden maaşlara yansımadığını sordu.

Sarı, "Evlerimize gelen faturalar yüzde 8 değil enaz yüzde 50 arttı. Pazarda, markette gıda ürünleri yüzde 8 değil en az yüzde 40 zamlandı. O halde ücretlerimiz neden gerçek enflasyon oranında değil de hedeflenen enflasyona göre artsın?" dedi. Türkiye'nin Avrupa'nın en düşük asgari ücretli ülkelerden olduğunun altını çizen Sarı, asgari ücrete ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:
-Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı, sadece işçinin kendisi değil ailesi de esas alınmalıdır.
-Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalı, asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, uyuşmazlık halinde grev hakkı olmalıdır.
-TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır.
-Asgari ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç net olarak hesaplanmalıdır.
-Asgari ücretten vergi alınmamalı, ücretlerin asgari ücret kadar kısmından gelir vergisi kesintisi yapılmamalıdır.
-Asgari ücret artışı hedeflenen enflasyona göre belirlenemez. Asgari ücret belirlenirken gerçekleşen enflasyon geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

Sarı, insan onuruna yaraşan ücretin, Türkiye'nin tüm değer ve güzelliklerini üreten herkes için bir lütuf değil hak olduğunu vurguladı ve ekledi: "Asgari ücret net 3200 TL olmalıdır."