19 Mart 2024 Salı

DİSK: Bartın için meydanlardayız

DİSK, Eskişehir ve Antalya'da yaptığı eylemle Amasra'daki maden katliamının sorumlularından hesap sorulmasını istedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve eşliğindeki heyet ise Amasra'ya giderek madenci yakınlarıyla görüştü.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Amasra'da yaşanan maden patlamasında 41 işçinin katledilmesine tepki göstermek için Eskişehir ve Antalya'da eylemdeydi. Amasra maden katliamında sorumluların hesap vermesini isteyen DİSK, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde en etkili denetimin işçiler tarafından yapılabileceğinin altını çizdi.

Eylemlerde okunan ortak metinde, Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin çöktüğü vurgulanarak, bu konuda düzenlemelerin patronların keyfine göre yapıldığı dile getirildi.

Bartın'daki katliamın takipçisi olunacağı vurgulanan açıklamada, "Kamusal bir iş sağlığı güvenliği sisteminin bir an önce uygulanması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanında bağımsız bir yapı oluşturulmalıdır. İşyerlerinde işçinin denetimi en etkin denetimdir. Bu nedenlerle işçilerin sendikalaşmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti: "Sorumluların hesap vermesi için seferber olacağız. Daha fazla kan dökerek daha fazla kâr etmenin peşinde olanlara fırsat vermeyeceğiz. Çalışırken ölmek istemiyoruz. Gerekirse genel grevlerle bu gidişata hep birlikte dur demeye çağırıyoruz."

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB-MMO Genel Başkanı Ayhan Yüksel, Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün'ün de aralarında bulunduğu heyet ise Amasra'ya giderek patlamada katledilen işçilerin ailelerini ziyaret etti.