19 Nisan 2024 Cuma

DİSK: Asgari ücret en az net 13 bin 200 TL olmalı

DİSK, asgari ücret görüşmeleri öncesi asgari ücrete ilişkin taleplerini açıklayarak, insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücretin en az net 13 bin 200 TL olması gerektiğini duyurdu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 7 Aralık'ta başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi Beşiktaş'ta bulunan Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla asgari ücretin en az net 13 bin 200 TL olması gerektiğini kaydetti.

DİSK'e bağlı çok sayıda sendikanın başkanlarının katıldığı toplantıda, basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. 2018 ve sonrası giderek ağırlaşan koşullar, pandemi ve son olarak 2022'deki yüksek enflasyonla birlikte işçi, emekçi, emekli ve dar gelirli milyonlar için geçinmenin mucizeye dönüştüğünü ifade eden Çerkezoğlu, iktidarın bilinçli olarak özellikle son yıllarda emeği ucuzlatmaya dönük politikalar izlediğine dikkat çekti.

'ASGARİ ÜCRETLİLERİN ORANI YÜZDE 50 CİVARINDA'
"Bugün yüksek enflasyon karşısında işçilerin, kamu çalışanlarının ve emeklilerin gelirleri hızla erimeye devam ediyor" diyen Çerkezoğlu, yüksek enflasyonun bölüşüm ve gelir dağılımını da olumsuz etkilediğini dile getirdi. Emeği ucuzlatmaya dönük politikalar sonucu açlık sınırının altındaki asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğünü ifade eden Çerkezoğlu, asgari ücretlilerin oranının yüzde 50 civarında olduğunu aktardı. 

'SENDİKALAŞMA BASKILANDIKÇA ASGARİ ÜCRETLİLERİN SAYISI ARTIYOR'
Asgari ücretin insanca yaşanacak bir ücret olarak saptanmasının yaşamsal önem taşıdığını belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Ülkemizde her şeyin ama her şeyin sendikalaşmayı engellemek üzerine kurulu olması ve toplu iş sözleşmesi kapsamının son derece düşük olması, milyonları asgari ücrete veya civarında bir ücrete mahkum ediyor. Diğer taraftan asgari ücrete bile erişemeyen milyonlar var. Sendikalaşma baskı altına alındıkça, toplu pazarlık kapsamı daraldıkça, grevler yasaklandıkça asgari ücretle çalışanların oranı yükseliyor. Öte yandan asgari ücretteki artışın diğer ücretlere yansıtılmaması nedeniyle, asgari ücret ortalama ücret haline geliyor. Ülkemiz 'asgari ücretliler toplumu' haline gelirken, asgari ücret pahalılık ve zamlar karşısında her gün daha fazla eriyor."

'GERÇEK ENFLASYON ORANLARI DİKKATE ALINMALI'
Asgari ücretin belirlenmesinde gerçek enflasyon oranlarının ve uluslararası standartların dikkate alınmamasına tepki gösteren Çerkezoğlu, asgari ücret belirlenirken ayrıca ülke ekonomisinin durumunun da esas alınması gerektiğine işaret etti. "Enflasyona hapsedilmiş bir asgari ücret tartışması gelir adaletsizliğini büyütmektedir. Bu nedenle asgari ücret belirlenirken kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (KB GSYH) artışının da esas ölçü olması gerekmektedir" diyen Çerkezoğlu, vergi oranlarının yüksek olması ve vergi dilimlerinin düşük belirlenmesinin de asgari ücretin azalmasına yol açtığını ifade etti.

'İNSANCA YAŞANACAK ASGARİ ÜCRET İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini kaydeden Çerkezoğlu, temel meselelerinin sendikalaşma ve toplu pazarlık kapsamını artırmak olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, bu kapsamda, DİSK olarak asgari ücretin en az net 13 bin 200 TL olması gerektiğini savunduklarını duyurdu. Bunun altındaki miktarların adaletten uzak olacağını söyleyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Ülkeyi yönetenlerin tercihleri, tarafı ve iradesi ne yönde olursa olsun, Türkiye işçi sınıfının da bunun karşısında göstereceği bir irade vardır, olacaktır. Ülke kaynaklarının nasıl kullanılacağına, neyi üreteceğimize, nasıl üreteceğimize ve nasıl bölüşeceğimize dair söz ve karar sahibi olacağımız bir düzeni, yani emeğin Türkiye'sini inşa etmek mümkündür ve insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret de bu mücadelenin bir parçasıdır."

Çerkezoğlu, DİSK olarak asgari ücrete ilişkin taleplerini şöyle özetledi:
🔹"Asgari ücret değil toplu pazarlık kapsamı genişletilmelidir.
🔹Asgari ücretin tespitinde asgari ücretin ortalama bir ücret haline geldiği dikkate alınmalıdır.
🔹Asgari ücret artışında resmi enflasyon değil, kişi başına GSYH artışı esas alınmalıdır.
🔹Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yıl içinde tekrar belirlenmelidir.
🔹Asgari ücret uluslararası kurallara uygun saptanmalı, işçinin ailesi de hesaba katılmalıdır.
🔹Asgari ücret belirlenirken geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır.
🔹Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10'a indirilmelidir.
🔹En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
🔹Asgari ücret en az net 13 bin 200 TL olmalıdır."