18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Dilek Dayar davasındaki takipsizlik kaldırılsın'

Dilek Dayar Dava İzleme Komisyonu, Dayar'ın yaşamını yitirdiği iş cinayeti davasında savcılığın verdiği takipsizlik kararının kaldırılarak, sorumlular hakkında dava açılmasını istedi.
Dilek Dayar Dava İzleme Komisyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde, dava sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Dayar'ın ailesi, Devrimci Yapı Yol-İş Sendikası üyeleri de katıldı.
 
Açıklama yapan Avukat Sevgi Eren, hergün 7 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti.
 
Sirkeci Postanesi'nin restorasyonu sırasında, restoratör olarak çalışan Dilek Dayar'ın alınması gereken önlemler alınmadığı için yaşamını yitirdiğini kaydeden Eren, olayın ardından başlatılan soruşturmada Karacan Grup'un ya da devletin kurumu olan PTT'nin soruşturmadan aklandığını belirtti.  Eren, "Çok kısa bir süre sonra tutuklanmış olan şirket yöneticisi olan şüpheli, alınan bilirkişi raporunda tali kusurlu bulunarak serbest bırakıldı. İstanbul PTT Başmüdürü Selahattin Ekici ve PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik hakkında takipsizlik kararı verildi" dedi. Devletin, iş cinayetlerinde kendisine bağlı kurumları koruyarak cezasızlık politikası uygulandığını söyledi.
 
'SAVCILIK TAKİPSİZLİK KARARINDAN DERHAL VAZGEÇMELİ'
 
Adım Restorasyon Şirketi yetkililerinin çalışma sırasında gereken tedbirleri almadıkları, Karacan Grup Şirketi iskeleyi usulüne uygun olarak kurmadığı, denetlemediği ve düzeltmediği için iş cinayetinde sorumlu olduklarını vurgulayan Eren, savcılığın verdiği takipsizlik kararından derhal vazgeçmesini istedi.
 
'İŞ CİNAYETLERİNDE CEZASIZLIK SON BULSUN'
 
Eren, "Dilek'in ailesi, arkadaşları ve avukatları olarak tüm soruşturma makamlarını görevlerini ciddiyetle yerine getirmeye davet ediyor, tüm kamuoyunu iş cinayetlerinde cezasızlık son bulana kadar  verdiğimiz mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz" dedi.
 
'ADALET'İN YARARI YOK'
 
Dayar'ın abisi Sedat Dayar, bu ülkede insana değer verilmediğini vurguladı ve "Adalet denen mekanizma bizim için bir tane olumlu yanı yok. Ülkemizde insan hayatı çok ucuz ama bizim çabamız her şeye rağmen başka Dilek'ler ölmesin" dedi.