7 Eylül 2024 Cumartesi

Didim'de kadınlardan 25 Kasım öncesi buluşma

Alevi kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir araya geldi.
Didim'de kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında neler yapabileceklerini tartışmak için bir araya geldi.
 
Alevi Kültür Derneği ve Cemevi Kadın Komisyonunun düzenlediği kahvaltıda buluşan kadınlar, dernek bahçesinde kadına yönelik şiddetle mücadelenin yol ve yöntemlerini tartıştı.
 
Konuşma yapan komisyon başkanı Seyhan Tekin Kurtuluş, dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kadınların ayrımcılığa, şiddete, tacize, tecavüze maruz kaldığını ve öldürüldüğünü belirtti.
 
"Bir çoğumuz belki şanslıyız" diyen Kurtuluş, "Ama unutmayalım ki dünyanın diğer yarısının kadınlar olmasına rağmen, kadınlar hâlâ ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor" dedi. Şiddetin çok yönlü olduğuna dikkat çeken Kurtuluş, "Kız çocukları dedesi yaşındaki erkeklerle evlendiriliyor, yine binlercesi eğitimden yoksun" diye kaydetti.
 
'İNKARA KARŞI DEĞERLERİMİZİ KORUYACAĞIZ'
 
Yaklaşan yerel seçimlere dikkat çeken Kurtuluş, Alevi kadınlara seçimlerde daha fazla mücadele çağrısı yaptı. Kurtuluş, "Asimilasyonculara karşı Cemevlerimizi, inancımızı  ve yaşam alanlarımızı savunmalıyız. Cemevlerimize cümbüş evi diyen, Aleviliği tanımayan, inkarcı politikalarla kendilerinin kontrolünde bir alevi toplumu yaratmak istiyorlar" dedi.
 
İktidarın temsilcilerinin Alevi inancına yönelik iyi niyet taşımadığını kaydeden Kurtuluş, "Daha düne kadar bir çok cemevi üye ve yöneticisi tutuklandı, Alevi halkı bir çok katliama maruz kaldı. Bizler yüzyıllardır bu baskılara baş eğmedik eğmeyeceğiz" diye belirtti. Kurtuluş, değerlerinin yok edilmesine asla izin vermeyeceklerini ifade etti.
 
'BİRLİKTE VARIZ, BİRLİKTE VAR OLACAĞIZ'
 
Dayanışmanın öneminin altını çizen Kurtuluş, şöyle konuştu; "Kadınların yıllardır verdikleri mücadelede bir çok hak kazanıldı. Kadın dayanışmasıyla yürüttüğümüz her mücadele bizlere zafer olarak döndü. Bugüne kadar birlikte varız dedik, bugünden sonra da birlikte var olacağız!"