20 Mayıs 2024 Pazartesi

'Dersim'deki ormanlık alanın kar hırsıyla talanına son verilsin'

Munzur Çevre Derneği, Hozat-Çiçekli yolundaki ormanlık alanın katledilmesine tepki gösterdi, "Doğayı talan eden, kar hırsı uğruna gerçekleştirilen kesim ihaleleri durdurulsun" çağrısında bulundu.

Dersim merkez ve Hozat yolundaki Çiçekli bölgesinde, müteahhit Mehmet Turan'ın ormanlık alandaki ağaçları kesmesine izin verilmesine Dersimliler tepki gösterdi.

Munzur Çevre Derneği, Dersim Orman İşletme Müdürlüğü önünde eylem yaparak ağaç katliamının durdurulmasını istedi. "Dersim'de orman katliamına dur diyelim" pankartı açılan açıklamada, Munzur Çevre Derneği Dersim Temsilcisi Yusuf Topçu açıklama yaptı.

On yıllardır Dersim coğrafyasında orman kıyımı yapıldığını söyleyen Topçu, "Doğu Anadolu orman kuşağı içerisinde yer alan Dersim coğrafyasının yüzde 27'sini ormanlar oluşturuyor. Bu orman kuşağı Dersim'de yüzlerce endemik bitkinin ve milyonlarca canlının yaşaması için alan oluşturuyor" hatırlatmasında bulundu.

Dersim'deki ormanların bazen müdahale edilmeyen orman yangınlarıyla bazen de rant ve kar hırsı uğruna şirketler aracılığıyla talan edildiğini vurgulayan Topçu, "Ormanlardan sorumlu olan orman işletme müdürlükleri Dersim'de orman yangınlarının karşısında sağır ve dilsiz kalırken, Dersim halkı ormanlarına sahip çıkmıştır" dedi.

'KAPİTALİZM GÖLGESİNİ SATAMADIĞI AĞACA KESEREK PARAYA DÖNÜŞTÜRÜYOR'
"Ormanı ve ağacı sadece bir odun olarak gören rant ve para uğruna doğayı katleden bu orman kıyımını gerçekleştiren ve bu kıyıma izin veren zihniyeti biz çok iyi tanıyor ve biliyoruz" diyen Topçu, kapitalizmin gölgesini satamadığı ağacı keserek, paraya dönüştürdüğünü söyledi.

Topçu, "Bugün burada bu zihniyeti teşhir ediyoruz. Dersim Hozat yolu arasındaki Çiçekli bölgesinde müteahhit Mehmet Turan tarafından genç filiz meşe ağaçlarının bulunduğu orman arazisi tıraşlanmaktadır. Biz Munzur Çevre Derneği olarak doğayı paradan ibaret gören bu kıyıma sessiz kalmıyoruz. Ormanlarımız tüm insanlığa aittir, kendi malınız gibi yok edemezsiniz! Doğayı talan eden, kar hırsı uğruna gerçekleştirilen kesim ihaleleri durdurulsun" çağrısında bulundu.

'AĞAÇ KESİMLERİ DERHAL DURDURULSUN'
Avukat Barış Yıldırım da, 6831 sayılı Orman Kanununa göre ormanlık alanların tahrip edilmesinin mümkün olmadığını hatırlattı, "Türkiye'nin imzaladığı sözleşmelere göre korunan türleri barındıran alanlarda habitatlara zarar verilemez. Bu tür kesimler hukuka aykırıdır ve derhal durdurulmalıdır" dedi.