18 Ekim 2024 Cuma

Dersim'de avukatlardan HES protestosu

Dersim Barosu avukatları, Tağar Çayı'nda devam eden HES ve regülatör çalışmalarına karşı yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Avukatlar inşaatın ÇED süreci tamamlanmadan başladığına dikkat çekti.

Dersim Barosu avukatları, Çemişgezek ilçesinde yapımı devam eden Tağar Çayı'ndaki hidroelektrik santrali (HES) ve regülatör çalışmalarına oturma eylemi ve yürüyüş yaparak tepki gösterdi.

Çemişgezek ilçesinde birçok türden yaban hayatı ve endemik türe ev sahipliği yapan Tağar Çayı'nda, HES ve regülatör çalışmaları başladı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi avukat Barış Yıldırım, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ederken inşaat sürecinin başlatıldığı için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne inşaat faaliyetlerinin durdurulması dilekçe verdi, firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusuna rağmen çalışma devam ederken, Dersim Barosu tarafından baro binasında basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, baro üyesi avukatlar, çevreciler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Açıklamanın ardından avukatlar cübbelerini giyip, "Tağar özgürdür, özgür akacak" sloganıyla Sanat Sokağına yürüdü, oturma eylemi gerçekleştirdi.

'İNŞAAT FAALİYETLERİ DERHAL DURDURULMALI'
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi avukat Barış Yıldırım, projenin hukuksuz olduğunu vurgulayarak yürüttükleri sürece ilişkin bilgi verdi.

Bölgenin birinci derece arkeolojik sit alanı olduğunu hatırlatan Yıldırım, bölgede koruma altında bulunan yaban keçisi, su samuru gibi türler yaşadığını kaydetti. Yıldırım, Çevre Kanununun 10'uncu maddesini hatırlatarak, "Çevresel etki değerlendirilmesi yönetmeliği, 19'uncu madde çerçevesinde bu inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması gerekiyor" diye uyarı.

Dersim Barosu Başkanı avukat Doğukan Kudat da baro olarak bu durumun karşısında olacaklarını söyledi.