1 Mayıs 2025 Perşembe

Dersim'de 1 Mayıs kutlandı

Dersim'de yapılan 1 Mayıs mitinginde bir araya gelen yüzler, sömürü düzenine karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

Dersim'de bir araya gelen işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar 1 Mayıs'ı kutladı. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yüzler sloganlarla Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) mitinge üzerinde devrimci önderler Friedrich Engels, Karl Marks, Vladimir Lenin ve Josef Stalin'in fotoğrafının olduğu "Sömürüye, irade gasbına karşı birleşelim, örgütlenelim. Bıjî Yek Gulan, bıjî sosyalizm" pankartıyla katıldı.

Mitinge ayrıca Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Genel İş, Yol İş, Haber Sen, İHD, Eğitim Sen Dersim Şubesi, KESK, Emekli-Sen, Gıda İş, DEV-Sağlık İş, DEM Parti, CHP, Munzur Üniversitesi Öğrencileri Derneği, Munzur Çevre Derneği, Dersim Kültür ve Doğa Derneği, Partizan, TKP, yerlerine kayyum atanan Dersim Belediyesi Eşbaşkanları Birsen Orhan ve Cevdet Konak ile kayyum tarafından işten çıkarılan işçiler katıldı.

'KARANLIĞA KARŞI SUSMUYORUZ'
Sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından miting saygı duruşuyla başlayan kutlamada, Genel İş Dersim Şube Başkanı Çetin Yoluk konuştu. Yoluk, belediye işçilerinin işten çıkarılmasına tepki göstererek şunları ifade etti: "Belediye emekçilerinin işten çıkarılması, zorla emekli edilmesi ve diğer yaptırımlardan vazgeçilsin. İşten çıkarılan, zorla emekli edilen belediye işçileri işlerine hemen geri dönsün istiyoruz. Belediye işçilerinin hakları için susmuyoruz. İktidarın her türlü baskı aygıtının ve zor kullanma yöntemlerinin devrede olduğu, sendikacıların, gazetecilerin, gençlerin, kadınların haksız ve hukuksuzca tutuklandığı karanlığa karşı susmuyoruz."

'BU DÜZENDE SÖMÜRENLER KAZANÇLI ÇIKIYOR'
KESK Dersim Şubeler Platformu adına Eğitim Sen Dersim Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Aşkın da, "Üretenlerin değil, sömürenlerin kazançlı çıktığı bu düzen; işçileri güvencesizliğe, yoksulluğa ve geleceksizliğe sürüklüyor. Bu düzen, doğayı da bir yaşam alanı değil, sermaye için sınırsız bir kaynak olarak görmektedir. Akarsular enerji projelerine kurban edilir, ormanlar maden sahalarına dönüştürülür ve tarım toprakları betonla kaplanırken, doğaya yönelik bu sistematik yağma yalnızca çevreyi değil, yaşamı, sağlığı ve toplumsal geleceği de tehdit etmektedir" dedi.

Konuşmaların ardından sanatçılar Doğan Çelik ve Hıdır Taş sahne aldı. Miting konserin ardından sona erdi.